Chrudimské noviny Jakub Valenta: Jak zemřela svoboda slova v České republice

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Jakub Valenta: Jak zemřela svoboda slova v České republice

To, co se stalo a momentálně děje na Ukrajině, nelze nijak ospravedlnit. Vladimír Putin, prezident Ruské federace, pro jehož postoje snad kdysi mohli mít někteří pomýlení čeští konzervativci pochopení, sice nezešílel, ale zachoval se neomluvitelně. Za své skutky by měl být po zásluze potrestán.

Tím, samozřejmě, není řečeno, že Ukrajina a její političtí představitelé jsou bez viny. Ať už se však dopustili čehokoliv, válečná agrese není na to odpovědí a ani řešením.

Jak se však zachovala česká, údajně pravicová a liberálně demokratická politická scéna, nad tím by zůstával rozum stát. Pokud by však tento rozum neměl za sebou zkušenost s jednáním politiků na konci údajné pandemie kovidu a jejich následnou snahu o protlačení fašizoidního pandemického zákona.

Je jasné, že v této zemi, České republice, svoboda a zodpovědnost jsou veličinami, s nimiž si vytírají zadnici prakticky všichni. Bývalým ministerským předsedou Andrejem Babišem počínaje, současným premiérem Petrem Fialou konče. Člověk se skoro nediví konspiračním teoretikům a vyznavačům teorie o „Deep state“.

Některé z webů českého internetu, které, kdo ví proč, kdosi označil za dezinformační, byly „shozeny“, přestaly fungovat.

Ano, dělaly mnohdy medvědí službu české konzervativní scéně, protože se na nich prý daly najít neuvěřitelné nesmysly a lži. Je ale odpovědí na tato tvrzení zrušení stránek? Může být svoboda projevu, svoboda slova vůbec nějak omezena? Je-li, zůstává svobodou, nebo jen blahosklonně povoleným právem?

Svobodu slova totiž nemáme, kupodivu, k tomu, abychom diskutovali o počasí. Svobodu slova máme k tomu, abychom mohli vyjádřit i názory, které jsou druhým nemilé a s nimiž kategoricky nesouhlasí. Reakcí na zavádějící a třeba i lživý názor má být veřejná debata, polemika, ne cenzura a likvidace živobytí těch, kdo webovky roky budovali.

Za kovidové krize si vyzkoušeli, co všechno sneseme. Zjistili, že nedospělých individuí, která potřebují ručičku státu, aby jim pomohl s diskomfortem, je stále víc než dost. Stále víc, než by bylo zdrávo.

Totalita je na postupu a k jejímu vytváření nepotřebujeme Voloďu z Ruska. Spolehlivě si ji vytvoříme sami za nadšeného hýkání údajných liberálních demokratů.

Jakub Valenta

Reklama

Obrázek uživatele xyz
#10265 xyz 7. Březen 2022 - 12:28
Kdyby opravdu umřela, tak tento článek nevyšel a nevisel by. Po zablokování některých domén se dezinformátoři přesunuli na sociální sítě. Například na Telegram nebo Facebook. Takže kdo chce a věří, že je Země placatá má šanci si stále najít svou bublinu. Jen to holt trochu trvá a možná si zvýší počítačovou gramotnost.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#10266 Jakub Valenta 7. Březen 2022 - 15:14
xyz: Kdyby opravdu umřela, tak tento článek nevyšel a nevisel by. Po zablokování některých domén se dezinformátoři přesunuli na sociální sítě. Například na Telegram nebo Facebook. Takže kdo chce a věří, že je Země placatá má šanci si stále najít svou bublinu. Jen to holt trochu trvá a možná si zvýší počítačovou gramotnost.
Jak říkají latiníci: "Non sequitur". To, že se dezinfo scéna přesunula na sociální sítě a tento článek vyšel, fakt neznamená,že tu není cenzura. Je. A kdo to nechce vidět,nebo snad bagatelizuje, lze si do vlastní kapsy.
Obrázek uživatele xyz
#10267 xyz 7. Březen 2022 - 17:04
Jakub Valenta: Jak říkají latiníci: "Non sequitur". To, že se dezinfo scéna přesunula na sociální sítě a tento článek vyšel, fakt neznamená,že tu není cenzura. Je. A kdo to nechce vidět,nebo snad bagatelizuje, lze si do vlastní kapsy.
:-) Jak říkal Karel Čapek ,,Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí." Jenže lidi dostali do ruky klávesnice a sociální sítě a píší někdy dost velké bláboly. Osobně bych ty weby snad ani nezakazoval, ti lidé chtějí být spíše mučedníky a věrozvěsty ,,deep state" a dalších konspirací.Internet je plný podivných existencí, které chtějí být z nějakého důvodu v opozici proti mainstreamu. Ne všichni jsou ruskými šváby. I vy zde sdílíte svoje pravdy o svobodě a covidu. A zakázal Vás někdo? Omezil? Takže ŽÁDNÝ konec svobody slova. Možná jeho omezení na stránky, které přináší ,,záměrně ředěný škodlivý obsah". Zkuste něco o svobodě slova napsat v Rusku, tam je myslím dost prostoru okusit žalář. Tady možná zavřou Volnýho, protože je to směšná figurka, co ztrácí záři světel a reflektorů. Ale u něho nejde o svobodu slova jako spíš o duševní poruchu. Chápu, že musíte dát článku křiklavý nadpis.
Obrázek uživatele emik
#10271 emik 8. Březen 2022 - 16:50
Máte pravdu, podpis Jakub Valenta je diagnóza. Ale zato je to rozený básník. Ona paní Vitrínková je také dost akční, ale zatím upozorňuje a nepíše stvavě.
Obrázek uživatele borůvka
#10272 borůvka 8. Březen 2022 - 18:00
Jo pan redaktor oslňuje velice rád latinou, ale jaká je vlastně jeho odbornost? Co vlastně vystudoval? nebo začal a nedostudoval? Jistá je ta zemědělka Chrudim.
Obrázek uživatele Brbla
#10273 Brbla 9. Březen 2022 - 9:25
Valenta vždy přemýšlí jak co nejhlasitěji, nejdůrazněji a co nejviditelněji obeznámit svět s tím, že je úplný idiot. Ale je mi ho vlastně líto. On je, jen dívenkou školního věku zneužitou za lízátko. Prosťáček co si myslí, že kulaté brýle a řídký vous dělá intelektuála.
Obrázek uživatele ČECH
#10274 ČECH 9. Březen 2022 - 11:20
Podle sebe,soudím tebe...
Obrázek uživatele devin m
#10280 devin m 11. Březen 2022 - 1:03
Pane Valento, máte můj obdiv. Já bych článek o vládou schválené cenzuře nedokázal napsat bez použití sprostého slova.
Obrázek uživatele Jakub Valenta
#10286 Jakub Valenta 15. Březen 2022 - 18:00
xyz: :-) Jak říkal Karel Čapek ,,Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí." Jenže lidi dostali do ruky klávesnice a sociální sítě a píší někdy dost velké bláboly. Osobně bych ty weby snad ani nezakazoval, ti lidé chtějí být spíše mučedníky a věrozvěsty ,,deep state" a dalších konspirací.Internet je plný podivných existencí, které chtějí být z nějakého důvodu v opozici proti mainstreamu. Ne všichni jsou ruskými šváby. I vy zde sdílíte svoje pravdy o svobodě a covidu. A zakázal Vás někdo? Omezil? Takže ŽÁDNÝ konec svobody slova. Možná jeho omezení na stránky, které přináší ,,záměrně ředěný škodlivý obsah". Zkuste něco o svobodě slova napsat v Rusku, tam je myslím dost prostoru okusit žalář. Tady možná zavřou Volnýho, protože je to směšná figurka, co ztrácí záři světel a reflektorů. Ale u něho nejde o svobodu slova jako spíš o duševní poruchu. Chápu, že musíte dát článku křiklavý nadpis.
Aha, jasně, chápu. Ve vašem světě zkrátka svoboda slova přestává existovat v okamžiku, kdy nemůže vyjít článek, jenž konstatuje, že svoboda slova přestala existovat. Respektive jeho autor je zavřen do báně. Tak ještě jednou - svoboda slova je nedělitelná. Snad chápete, co tím je myšleno. A i u nás se můžete dostat za katr pouze za pár "nevhodných" slov o ruské invazi. Samotný fakt, že na Svobodné Evropě mohli naši emigranti hlásat pravdu, kterou jim cenzura v ČSSR znemožňovala a za ni je persekuovala, fakt neznamená, že u nás censura nebyla a svoboda slova vládla. Analogii k vašim přesunům na sociální sítě snad chápete. Ostatním díky za ad hominem...ačkoli za ad rem bych byl poněkud vděčnější :-)
Obrázek uživatele Ivas
#10288 Ivas 17. Březen 2022 - 22:09
Jakub Valenta: Aha, jasně, chápu. Ve vašem světě zkrátka svoboda slova přestává existovat v okamžiku, kdy nemůže vyjít článek, jenž konstatuje, že svoboda slova přestala existovat. Respektive jeho autor je zavřen do báně. Tak ještě jednou - svoboda slova je nedělitelná. Snad chápete, co tím je myšleno. A i u nás se můžete dostat za katr pouze za pár "nevhodných" slov o ruské invazi. Samotný fakt, že na Svobodné Evropě mohli naši emigranti hlásat pravdu, kterou jim cenzura v ČSSR znemožňovala a za ni je persekuovala, fakt neznamená, že u nás censura nebyla a svoboda slova vládla. Analogii k vašim přesunům na sociální sítě snad chápete. Ostatním díky za ad hominem...ačkoli za ad rem bych byl poněkud vděčnější :-)
A i u nás se můžete dostat za katr pouze za pár "nevhodných" slov o ruské invazi. - Víte sám, že to není pravda a vůbec to neodpovídá záměru tohoto opatření, navíc přechodného. Nejspíše máte krajní postoje a přehánění v povaze. Ale i polemický názor, a tak se Vaše vyjádření k nejrůznějším otázkám veřejného zájmu snažím chápat, lze vyjádřit bez zbytečných emocí. Rozhodně by získala na významu a celkovém vyznění.
Obrázek uživatele emik
#10291 emik 18. Březen 2022 - 20:48
Ivas: A i u nás se můžete dostat za katr pouze za pár "nevhodných" slov o ruské invazi. - Víte sám, že to není pravda a vůbec to neodpovídá záměru tohoto opatření, navíc přechodného. Nejspíše máte krajní postoje a přehánění v povaze. Ale i polemický názor, a tak se Vaše vyjádření k nejrůznějším otázkám veřejného zájmu snažím chápat, lze vyjádřit bez zbytečných emocí. Rozhodně by získala na významu a celkovém vyznění.
Zvláštní, že někdy o svobodě nejvíc křičí ti, kteří ji chtějí pro sebe. Moje svoboda končí tam, kde začíná nesvoboda druhého. KSČ je strana potlačující svobodu a práva člověka a přesto je 30 let parlamentní stranou, jen se lehce přejmenovala jako nějaké firmy. Korektnost se např. v Americe přehání, ale všechno fakt nejde. Navíc něco jsou fakt lži a kecy (např. Volný a spol. i se zpěvačkou).