Chrudimské noviny ČESNEKOVÉ CHILLI PESTO

Dnes: 13°C
Zítra: 12°C
Pozítří: 13°C

ČESNEKOVÉ CHILLI PESTO

Česnekové chilli pesto je možné použít jako běžnou chilli omáčku, ale jeho hlavní využití je do těstovin či rýže. Je to středně pálivá omáčka, kterou vlijeme do uvařených těstovin, přidáme olivový olej a strouhaný parmezán nebo pecorino a hned konzumujeme.


SUROVINY:
2 kg čerstvých zralých rajčat
1,5 kg paprik
250 g česneku
300 g mírně pálivých chilli paprik nebo menší odpovídající množství pálivějších
200 g sušených naložených rajčat
1 plechovka koncentrovaného rajského protlaku
1,5 dcl jablečného octa
2 lžíce přírodního cukru
4 lžíce olivového oleje
3 lžičky soli
1 lžička oregana
1 lžička saturejky
1 lžička tymiánu
1 lžička sušené nebo čerstvé bazalky


POSTUP:
Z paprik odstraníme jadřince, rozpůlíme a na plechu pečeme asi 20 minut.



V elektrickém sekáčku (chopperu) rozsekáme očištěné papričky, oloupaný česnek, pečené papriky, sušená rajčata

a restujeme ve velkém hrnci na rozpáleném olivovém oleji asi 10 minut.



Potom přidáme rozsekaná rajčata, sůl, cukr, ocet a bylinky. Část směsi si odebereme do většího hrníčku a metličkou rozmícháme rajský protlak.

Vlijeme do hrnce a na mírném ohni vaříme asi 1 hodinu.

Jakmile se voda zredukuje asi o ¼ celkového objemu, plníme do vyvařených skleniček, dobře uzavřeme víčkem a ještě horké asi 50 minut vaříme potopené v horké vodě. Obsah je konzervován, takže není třeba skladovat v chladničce.

Elena

Reklama