Chrudimské noviny

Dnes: 22°C
Zítra: 22°C
Pozítří: 23°C

Oblíbeným vánočním cukrovím bývají kuličky všech druhů. Většinou se tím řeší nepovedené a polámané zbytky z předchozího pečení. Pokud se vám však vše povedlo, můžete zkusit tuto oblíbenou variantu. Pokud předem nebudete hlásit, že jejich základem jsou tatranky, většině lidí bude chuť povědomě lahodná, ale nerozezná odkud. 

Počet komentářů: 0 Číst dál

Takový jeden kousek jsem ochutnala na Svatováclavských trzích v Krumlově. Chuť mě velice překvapila, a tak jsem vyzvídala, z čeho to je. Paní, která je vyráběla sama, mi pouze sdělila cizrnovou mouku a karob. Pátrala jsem, až jsem našla indické cukroví Besan barfi. Trochu jsem ho upravila a vytvořené cukroví dala ochutnat známým. Vesměs bez výjimky se setkalo s velmi kladným ohlasem. Vzhledem k použitým surovinám bych ho módně nazvala proteinová bomba a pravda je, že pouhých pár kousků příjemně zasytí.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Sušenky amerického původu se čím dál častěji objevují na pultech českých obchodů, ale domácí výrobu zatím tolik lidí nevyzkoušelo. Toto je základní recept, který si můžete obměnit dle svých oblíbených surovin. Podle mě by také stačilo méně cukru, takže ti, kteří tolik sladké nemusí, si mohou dávku cukru již předem snížit.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Plněné ořechy patří mezi tradiční vánoční cukroví, které není třeba příliš představovat. Tento recept jsem ráda převzala od své kamarádky, jejíž veškeré cukroví je skvostné, ale ořechy pokaždé někoho překvapí. A protože jsem už párkrát musela recept přepisovat, raději ho zveřejním i pro ty, kteří je ještě neochutnali.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Následující z řady kuliček v sobě obsahují samé nezdravé suroviny – především tuk a cukr a přesto jsou až hříšně dobré. Odtud jejich název. Já jsem jejich recept získala od kamarádky ze Slavonic, která mě jimi uctila k mému svátku. Byl to pro mě naprosto nečekaný zážitek a s vámi se o něj ráda podělím.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Recept na křehké těsto jsem získala od kamarádky Věrky a nadchl mě svou jednoduchostí a křehkostí. Pečivo z tohoto těsta vydrží měkké a čerstvé téměř týden. Zajímavá je i variabilita použití těsta – nejen na slané a sladké varianty, ale můžeme z něj dělat i záviny, kremrole, dokonce ho můžeme použít i na ovocné koláče.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Nejsem velkým příznivcem kandovaného ovoce, ale dýně je ideální neutrální materiál pro využití dalších chutí. Já jsem ji zde obohatila o pikantní chuť – zázvoru a chilli, což se setkalo s bezvýhradně kladnou odezvou všech, kteří ji okusili.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Řezy Malakov jsou pouze jinou tvarovou variantou slavného dortu Malakov. Své jméno si tento moučník získal díky oblibě francouzského maršála Péllisiera, vévody z Malakoffu (pohřbeného v pařížské Invalidovně). Je to sice časově náročnější moučník, ale pro slavnostní příležitosti doporučuji vyzkoušet. Uvádím zde popis na velikost dortové formy o průměru 24 cm. Pokud se rozhodnete připravit moučník pro větší společnost, můžete ho udělat na velikost plechu jako řezy tak, jak zobrazuji za fotografiích. Pak počítejte s přibližně 3-násobným množstvím surovin a přibližně čtyřiceti porcemi řezů.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Medovník a jeho variace se v posledních letech těší velké oblibě. Tady je další varianta chuti využitá do formy nejen vánočního cukroví. Mezi ostatním cukrovím většinou zaujme svou chutí i mandlí uvnitř.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Pokud máte chuť na něco sladkého a křupavého, tyto keksy vás zcela jistě uspokojí. A nejen to. Možná vás i nadchnou. A nejen to. Dokonce jsou zdravé, i když tento výraz se s chutnou stravou občas neslučuje. Veškerá semínka jsou zárodkem budoucího života, a tak obsahují cenné vitamíny a prvky v mnohem vyšší koncentraci než ostatní potraviny. Tyto sušenky jsem dříve pekla výhradně z ořechů, ale díky stoupající ceně jsem našla odpovídající a myslím i chutnější náhradu. Další důvod, který mě vedl k použití pouze semen, byla alergie na ořechy mé kamarádky. Vyzkoušejte a třeba přijdete na další vlastní varianty.

Počet komentářů: 0 Číst dál