Chrudimské noviny

Dnes: 7°C
Zítra: 9°C
Pozítří: 10°C

Plněné ořechy patří mezi tradiční vánoční cukroví, které není třeba příliš představovat. Tento recept jsem ráda převzala od své kamarádky, jejíž veškeré cukroví je skvostné, ale ořechy pokaždé někoho překvapí. A protože jsem už párkrát musela recept přepisovat, raději ho zveřejním i pro ty, kteří je ještě neochutnali.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Následující z řady kuliček v sobě obsahují samé nezdravé suroviny – především tuk a cukr a přesto jsou až hříšně dobré. Odtud jejich název. Já jsem jejich recept získala od kamarádky ze Slavonic, která mě jimi uctila k mému svátku. Byl to pro mě naprosto nečekaný zážitek a s vámi se o něj ráda podělím.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Recept na křehké těsto jsem získala od kamarádky Věrky a nadchl mě svou jednoduchostí a křehkostí. Pečivo z tohoto těsta vydrží měkké a čerstvé téměř týden. Zajímavá je i variabilita použití těsta – nejen na slané a sladké varianty, ale můžeme z něj dělat i záviny, kremrole, dokonce ho můžeme použít i na ovocné koláče.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Nejsem velkým příznivcem kandovaného ovoce, ale dýně je ideální neutrální materiál pro využití dalších chutí. Já jsem ji zde obohatila o pikantní chuť – zázvoru a chilli, což se setkalo s bezvýhradně kladnou odezvou všech, kteří ji okusili.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Řezy Malakov jsou pouze jinou tvarovou variantou slavného dortu Malakov. Své jméno si tento moučník získal díky oblibě francouzského maršála Péllisiera, vévody z Malakoffu (pohřbeného v pařížské Invalidovně). Je to sice časově náročnější moučník, ale pro slavnostní příležitosti doporučuji vyzkoušet. Uvádím zde popis na velikost dortové formy o průměru 24 cm. Pokud se rozhodnete připravit moučník pro větší společnost, můžete ho udělat na velikost plechu jako řezy tak, jak zobrazuji za fotografiích. Pak počítejte s přibližně 3-násobným množstvím surovin a přibližně čtyřiceti porcemi řezů.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Medovník a jeho variace se v posledních letech těší velké oblibě. Tady je další varianta chuti využitá do formy nejen vánočního cukroví. Mezi ostatním cukrovím většinou zaujme svou chutí i mandlí uvnitř.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Pokud máte chuť na něco sladkého a křupavého, tyto keksy vás zcela jistě uspokojí. A nejen to. Možná vás i nadchnou. A nejen to. Dokonce jsou zdravé, i když tento výraz se s chutnou stravou občas neslučuje. Veškerá semínka jsou zárodkem budoucího života, a tak obsahují cenné vitamíny a prvky v mnohem vyšší koncentraci než ostatní potraviny. Tyto sušenky jsem dříve pekla výhradně z ořechů, ale díky stoupající ceně jsem našla odpovídající a myslím i chutnější náhradu. Další důvod, který mě vedl k použití pouze semen, byla alergie na ořechy mé kamarádky. Vyzkoušejte a třeba přijdete na další vlastní varianty.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Metáčky je krajové označení svatebních koláčků na Hradecku a Pardubicku. Jedná se o malinké koláčky, které se roznášejí 14 dní před svatbou s oznámením nebo pozvánkou na tuto událost. Dříve se tento zvyk bezvýhradně dodržoval a bylo prestiží každé rodiny mít toto pečivo co nejmenší a nejchutnější. Tady nabízím recept své bývalé kolegyně Věry a považuji výsledek za nejzdařilejší, který jsem kdy ochutnala. Pro tyto účely jsem si nechala udělat formičku ve tvaru kytičky, kterou mi kolegyně půjčila. Nejedná se sice o nejmenší koláčky, ale při troše zručnosti je jejich výroba mnohem rychlejší než u běžných vázaných čtverečků. Komu by se nechtěly dělat miniaturní koláčky, může samozřejmě těsto i náplně použít na velikost běžných vázaných koláčů.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Tyto italské trvanlivé sušenky mají prý velmi prastarý původ. Recept pochází z Toskánska a jeho kořeny údajně až z 15. století z rodiny Medicejů – již od 13. století nejmocnějšího rodu ve Florencii. Jejich výhodou je, že vám neztvrdnou, protože tvrdé jsou již od chvíle, kdy vystydnou. Proto se velmi často konzumují tak, že se namáčejí do dezertního vína či do kávy.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Každý rok přidávám mezi vánoční cukroví jeden nový druh. Letos jsem si zvolila recept z jednoho magazínu. Původně se jednalo o trubičky s lákavým a snadným receptem. Těsto mi však nešlo spojit, takže jsem přidala tuk a omotané trubičky dala péci. Z trouby jsem vyjmula souvislou placku s drenážemi z kovových trubiček. Původně jsem chtěla zbytek těsta vyhodit, ale bylo mi líto medu, a tak zkusila zpracování po svém. Košíčky uchvátily skoro každého, kdo je ochutnal. A protože jsem musela recept asi pětkrát přepisovat pro různé zájemce, raději ho zveřejňuji i pro další a pro ty, kteří mají odvahu - ať to taky zkusí.

Počet komentářů: 0 Číst dál