Chrudimské noviny

Dnes: 4°C
Zítra: 11°C
Pozítří: 8°C

Chuťově velmi svěží zeleninová směs, kterou lze po naplnění do sklenic a sterilování uchovat po celou zimu. Můžete použít jako svačinový nebo přílohový salát, který obsahuje řadu vzácných výživných látek. Po obměnu je možné do části přidat také chilli papričky, pokud dáváte přednost pikantní chuti.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Občas člověk potřebuje drobné občerstvení, kdy jednohubky nejsou pro svou neskladnost vhodné. Promazané tortilly, které se nechají vychladit a pak příčně nakrájí, jsou ideálním pohoštěním i mobilním občerstvením, které můžete v alobalu neporušené převézt kamkoli.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Játrový krém a nikoli paštika je skutečně správný název, protože jde o pomazánku určenou k rychlé spotřebě (do 2-3 dnů). Jediný způsob, jak ji uchovat déle, je zamražení, které na chuti této jemné pochoutce neubere. Na jeho oblibě se podílí i fakt, že délka přípravy trvá asi 30 minut.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Tento italský polotovar, jeden z mála způsobů, jak uchovat chuť čerstvé bazalky, u nás již dávno zdomácněl. Většina druhů bazalky v suché podobě změní výrazně chuť a čerstvou nemohou nahradit. Proto se značné oblibě těší tato pasta, která se v obchodech sežene většinou od italských výrobců. Snad i proto, že její původ bychom nalezli v italském Janově a v ochodech s originálním názvem Pesto Genovese. Pokud se vám na zahradě urodí takové množství bazalky, že ho nestačíte spotřebovat, můžete vyzkoušet své domácí pesto, ať už pro jednorázové použití, či ho můžete uchovat v mrazáku či konzervě.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Zeleninová omáčka z paprik, lilků, česneku a chilli (možno vynechat), která se hodí jako předkrm, obloha k sýrům, ale nejlépe jako příloha ke grilovaným masům. Původně pochází ze srbské kuchyně, ale po druhé světové válce se rozšířila po celém Balkánu. Původní domácí receptura uvádí papriky opečené nad ohněm, čímž pokrm získal nenahraditelnou typickou chuť a sladkost. Vlastní název pochází z tureckého slova havyar, což znamená slané jikry neboli kaviár.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Tato stravitelnější verze oblíbeného českého jídla je vhodným pokrmem při oslavách nebo jen jako lehčí večeře. Losos se používá čerstvý syrový, ten kdo nevyhledává intenzívní rybí chuť, může použít lososa uzeného. Jelikož se maso naseká nadrobno, lze využít i levnější variantu, která se na našem trhu prodává – kousky a nikoli plátky této ryby.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Pakora nebo také pagoda je indický předkrm, příloha nebo jen pochoutka k vínu či pivu. Objevuje se v asijských zemích v Indii a okolí – Nepálu, Bangladéši či Pákistánu. Základ tvoří jedna nebo dvě suroviny, mezi nimiž je nejznámější cibule, ale také se vyrábí z brambor, špenátu, chleba, květáku, banánů či arašídů. Já uvádím recept s cibulí, který jsem ochutnala v nepálské restauraci a věřím, že toto jídlo ocení milovníci indické kuchyně, pikantních pokrmů nebo také cibule, stejně jako mě.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Asi by mě nikdy nenapadlo vytvořit si vlastní hořčici, kdybych ji nedostala na ochutnání od kamarádčina otce. Základní surovinou je plnotučná hořčice, takže odpadá práce s vařením a mixováním semen. Recept jsem v základu převzala od pana Jaroslava, ale použité suroviny na dochucení jsem použila dle vlastní fantazie a momentální chuti. Výsledek se však dostaví až o den déle, kdy se hořčice proleží.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Polévkové koření jsem vymyslela, když mi bylo líto na konci podzimu na zahrádce nechat bohatou úrodu naťového celeru a petrželky, které by zmrzly. Naťový celer je odrůda, která vypadá jako přerostlá kudrnatá petržel se slabší vůní celeru a je výtečným doplňkem polévek a salátů, kam se svou vůní a chutí hodí. Chtěla jsem je uchovat jinak než sušením. Můj experiment se povedl, a tak ho můžete vyzkoušet i vy. Lze tu použít všechny naťové zeleniny. Díky oleji si bylinky uchovají barvu, jakou měly v čerstvém stavu.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Nejsem velkým příznivcem kandovaného ovoce, ale dýně je ideální neutrální materiál pro využití dalších chutí. Já jsem ji zde obohatila o pikantní chuť – zázvoru a chilli, což se setkalo s bezvýhradně kladnou odezvou všech, kteří ji okusili.

Počet komentářů: 0 Číst dál