Chrudimské noviny

Dnes: 10°C
Zítra: 16°C
Pozítří: 15°C

 

Salát či pomazánka z avokáda je tradičním mexickým předkrmem, kde se podává s tortillami. Můžete ho použít na slavnostní jednohubky nebo jako salát k letní večeři s opečeným pečivem.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Úroda chilli papriček mnohdy přesáhne možnost ji celou začerstva zkonzumovat, a tak přichází na řadu různé recepty na omáčky a pesta. Ovšem kolečka papričky na pečivu či smažených vajíčkách je trochu jiný požitek. Tento recept nabízí uchování papričky v podobném stavu a chuti jako je čerstvá a její dávkování, jakému jste zvyklí.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Upravená rýže po asijském způsobu je vhodnou přílohou, předkrmem či svačinou. Její plnohodnotná a zajímavá chuť snadno uspokojí i menší hlad. Je vhodná nejen k asijským pokrmům, ale velmi dobře se hodí jako příloha například ke grilovaným masům a zelenině.


Počet komentářů: 0 Číst dál

Medvědí česnek získává rok od roku na větší popularitě a jeho „lov – sběr“ či pěstování láká od března do května stále více lidí. Je oblíbený pro svou jemnou pažitkovo-česnekovou chuť, ale je zároveň velmi užitečným přírodním léčivem - antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C, železa a vitamínů – A, B1, B2. Jeho nevýhodou je, že čerstvý v chladničce vydrží sotva týden. Jeden ze způsobů uchování je pesto bez tepelné úpravy.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Pokud vám přebývají nebo vadnou jablka či jiné dřeňové ovoce, můžete z nich vytvořit takzvané „kůže“ nebo trubičky, které se často prodávají mezi zdravými potravinami. Cena kupované trubičky bývá kolem 7 korun, a tak můžete ovoce konzervovat tímto atraktivním způsobem mnohem levněji a hlavně z vlastních surovin. Jablka můžete použít jako základ a přidat různé další ovoce. Tentokrát jsem dělala 3 druhy – kiwi, maliny, banán a kaki. Rozinky, sušené datle či švestky se přidávají, pokud jablka nejsou sladká.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Omáček z chilli papriček existuje spousty druhů pro různá použití. Díky letošní nadúrodě jsem zkoumala recepty na řadu z nich a nakonec se rozhodla vyzkoušet recept, který je jednoduchý a jeho chuť je kromě pálivosti velmi lahodná. Navíc jeho autor má zvučné jméno, takže proč se neučit u těch nejlepších!

Počet komentářů: 0 Číst dál

Povidla jsou jedním ze způsobů, jak konzervovat ovoce, zachovat chuť a vytvořit polotovar, aniž bychom ho naložili do cukru. Pečením získají povidla na vůni pečených jablek a co hlavně – nemusí se stát u plotny a míchat. Výhodou je i to, že je můžeme udělat i z malého množství uvadajících jablek v průběhu celého roku. Kromě buchet, můžete povidla použít na pečivo nebo lívance.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Další z řady slaných koláčů, které se z Francie proslavily i do jiných zemí. Pórek je považován za jednu ze superpotravin – díky bohatému obsahu vitamínů, a tak je oblíben nejen díky své nasládlé lahodné chuti. Těsto na slané koláče lze použít jakékoli – listové, pizzové, pivní, tvarohové nebo linecké – slané (250 g hladké mouky, 100 g másla, 1 vejce, sůl, 0,5-1 dcl studené vody). Jako každý slaný koláč můžete i tento quiche jíst teplý i studený.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Česnekové chilli pesto je možné použít jako běžnou chilli omáčku, ale jeho hlavní využití je do těstovin či rýže. Je to středně pálivá omáčka, kterou vlijeme do uvařených těstovin, přidáme olivový olej a strouhaný parmezán nebo pecorino a hned konzumujeme.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Jsem zastáncem tradičních postupů, ale při představě, že budu letos s tou velkou úrodou švestek stát  po mnoho dní u plotny a míchat povidla, jsem riskla jeden tip na netradiční postup – téměř bez práce. Musím říci, že po vyzkoušení už nemám chuť vařit povidla jiným způsobem než tímto.

Počet komentářů: 0 Číst dál