Chrudimské noviny

Dnes: 7°C
Zítra: 9°C
Pozítří: 10°C

Zeleninová omáčka z paprik, lilků, česneku a chilli (možno vynechat), která se hodí jako předkrm, obloha k sýrům, ale nejlépe jako příloha ke grilovaným masům. Původně pochází ze srbské kuchyně, ale po druhé světové válce se rozšířila po celém Balkánu. Původní domácí receptura uvádí papriky opečené nad ohněm, čímž pokrm získal nenahraditelnou typickou chuť a sladkost. Vlastní název pochází z tureckého slova havyar, což znamená slané jikry neboli kaviár.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Tato stravitelnější verze oblíbeného českého jídla je vhodným pokrmem při oslavách nebo jen jako lehčí večeře. Losos se používá čerstvý syrový, ten kdo nevyhledává intenzívní rybí chuť, může použít lososa uzeného. Jelikož se maso naseká nadrobno, lze využít i levnější variantu, která se na našem trhu prodává – kousky a nikoli plátky této ryby.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Pakora nebo také pagoda je indický předkrm, příloha nebo jen pochoutka k vínu či pivu. Objevuje se v asijských zemích v Indii a okolí – Nepálu, Bangladéši či Pákistánu. Základ tvoří jedna nebo dvě suroviny, mezi nimiž je nejznámější cibule, ale také se vyrábí z brambor, špenátu, chleba, květáku, banánů či arašídů. Já uvádím recept s cibulí, který jsem ochutnala v nepálské restauraci a věřím, že toto jídlo ocení milovníci indické kuchyně, pikantních pokrmů nebo také cibule, stejně jako mě.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Asi by mě nikdy nenapadlo vytvořit si vlastní hořčici, kdybych ji nedostala na ochutnání od kamarádčina otce. Základní surovinou je plnotučná hořčice, takže odpadá práce s vařením a mixováním semen. Recept jsem v základu převzala od pana Jaroslava, ale použité suroviny na dochucení jsem použila dle vlastní fantazie a momentální chuti. Výsledek se však dostaví až o den déle, kdy se hořčice proleží.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Polévkové koření jsem vymyslela, když mi bylo líto na konci podzimu na zahrádce nechat bohatou úrodu naťového celeru a petrželky, které by zmrzly. Naťový celer je odrůda, která vypadá jako přerostlá kudrnatá petržel se slabší vůní celeru a je výtečným doplňkem polévek a salátů, kam se svou vůní a chutí hodí. Chtěla jsem je uchovat jinak než sušením. Můj experiment se povedl, a tak ho můžete vyzkoušet i vy. Lze tu použít všechny naťové zeleniny. Díky oleji si bylinky uchovají barvu, jakou měly v čerstvém stavu.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Nejsem velkým příznivcem kandovaného ovoce, ale dýně je ideální neutrální materiál pro využití dalších chutí. Já jsem ji zde obohatila o pikantní chuť – zázvoru a chilli, což se setkalo s bezvýhradně kladnou odezvou všech, kteří ji okusili.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Jednou jsem si ze zahraničí přivezla směs zelených bylinek v olivovém oleji, která byla skvěle namíchaná. Stačila necelá lžička na ochucení zeleninového pokrmu, těstovin, pomazánky či naložení masa na grilování. Navíc velmi pohodlný a rychlý způsob použití čerstvých bylin mi vyhovoval natolik, že mi začal chybět. Pokusila jsem se tedy vytvořit vlastní směs, která by se té původní podobala. Samozřejmě záleží na poměru a aromatičnosti jednotlivých bylinek, ale musím říci, že jsem se svým výsledkem spokojená a ráda se s vámi podělím.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Salát, který se používá jako předkrm s pečivem nebo místo majonézy jako příkrm, je už u nás zdomácnělý. Dostaneme ho v obchodech již vyrobený, ale kvalitu, kterou má ten domácí řecký, nedosahuje žádný z koupených produktů. Nabízím zde recept, který je při použití správných surovin, identický s tím původním v Řecku vyrobeným.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Zeleninový salát, který zatím nenašel odpůrce, a to díky plné syté chuti a lehkému složení. Lze ho konzumovat s pečivem jako svačinový salát, použít jako salát na chlebíčky nebo ho jíst samotný jen tak pro chuť.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Tento koláč je, jak už název napovídá, slaný. V oblasti Švábské Alby ho dostanete v každém pekařství. Konzumuje se studený nebo vlažný. Je vhodný místo chlebíčků, jako slané občerstvení k vínu a pivu i jako svačina, jelikož celkem dobře zasytí.

Počet komentářů: 0 Číst dál