Chrudimské noviny

Dnes: 1°C
Zítra: 1°C
Pozítří: -3°C

Omáček z chilli papriček existuje spousty druhů pro různá použití. Díky letošní nadúrodě jsem zkoumala recepty na řadu z nich a nakonec se rozhodla vyzkoušet recept, který je jednoduchý a jeho chuť je kromě pálivosti velmi lahodná. Navíc jeho autor má zvučné jméno, takže proč se neučit u těch nejlepších!

Počet komentářů: 0 Číst dál

Další z řady slaných koláčů, které se z Francie proslavily i do jiných zemí. Pórek je považován za jednu ze superpotravin – díky bohatému obsahu vitamínů, a tak je oblíben nejen díky své nasládlé lahodné chuti. Těsto na slané koláče lze použít jakékoli – listové, pizzové, pivní, tvarohové nebo linecké – slané (250 g hladké mouky, 100 g másla, 1 vejce, sůl, 0,5-1 dcl studené vody). Jako každý slaný koláč můžete i tento quiche jíst teplý i studený.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Samsa je slané pečivo, plněné sekaným masem. Je typickým pečivem pro oblast střední Asie, kde se na ulicích prodává a často přímo i peče v kamenných pecích zvané tandoor. Nejčastěji je plněné jehněčím masem. Takto ho můžete potkat nejen v Uzbekistánu, ale také v Kyrgyzstánu nebo Kazachstánu. Peču ho i na cesty, na kterých není možnost se stavit na teplé jídlo, protože zasytí a zůastává dlouho čerstvé.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Chuťově velmi svěží zeleninová směs, kterou lze po naplnění do sklenic a sterilování uchovat po celou zimu. Můžete použít jako svačinový nebo přílohový salát, který obsahuje řadu vzácných výživných látek. Po obměnu je možné do části přidat také chilli papričky, pokud dáváte přednost pikantní chuti.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Občas člověk potřebuje drobné občerstvení, kdy jednohubky nejsou pro svou neskladnost vhodné. Promazané tortilly, které se nechají vychladit a pak příčně nakrájí, jsou ideálním pohoštěním i mobilním občerstvením, které můžete v alobalu neporušené převézt kamkoli.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Ribollita je slavná toskánská zimní polévka, která je sama o sobě vydatným jídlem obsahujícím bílý chléb a zeleninu. Existuje mnoho variací, ale hlavními složkami jsou vždy zbytky chleba, fazole canellini, černá kapusta (lacinato) a ostatní zelenina jako například mrkev, celer, brambory a cibule. Název doslova znamená „předvařená“.  Jako většina toskánské kuchyně má i tato polévka venkovský původ.  Zpočátku se dělala ze základu minestrone či jiné zeleninové polévky z předchozího dne. Některé prameny uvádějí, že vznikla za středověku, kdy sluhové využili zbylé potraviny z banketu feudálních pánů a z nich si uvařili vlastní večeři. U nás je asi známější minestrone, ale ribollita s ní může směle soupeřit o nejchutnější polévku.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Játrový krém a nikoli paštika je skutečně správný název, protože jde o pomazánku určenou k rychlé spotřebě (do 2-3 dnů). Jediný způsob, jak ji uchovat déle, je zamražení, které na chuti této jemné pochoutce neubere. Na jeho oblibě se podílí i fakt, že délka přípravy trvá asi 30 minut.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Zeleninová omáčka z paprik, lilků, česneku a chilli (možno vynechat), která se hodí jako předkrm, obloha k sýrům, ale nejlépe jako příloha ke grilovaným masům. Původně pochází ze srbské kuchyně, ale po druhé světové válce se rozšířila po celém Balkánu. Původní domácí receptura uvádí papriky opečené nad ohněm, čímž pokrm získal nenahraditelnou typickou chuť a sladkost. Vlastní název pochází z tureckého slova havyar, což znamená slané jikry neboli kaviár.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Tato stravitelnější verze oblíbeného českého jídla je vhodným pokrmem při oslavách nebo jen jako lehčí večeře. Losos se používá čerstvý syrový, ten kdo nevyhledává intenzívní rybí chuť, může použít lososa uzeného. Jelikož se maso naseká nadrobno, lze využít i levnější variantu, která se na našem trhu prodává – kousky a nikoli plátky této ryby.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Pakora nebo také pagoda je indický předkrm, příloha nebo jen pochoutka k vínu či pivu. Objevuje se v asijských zemích v Indii a okolí – Nepálu, Bangladéši či Pákistánu. Základ tvoří jedna nebo dvě suroviny, mezi nimiž je nejznámější cibule, ale také se vyrábí z brambor, špenátu, chleba, květáku, banánů či arašídů. Já uvádím recept s cibulí, který jsem ochutnala v nepálské restauraci a věřím, že toto jídlo ocení milovníci indické kuchyně, pikantních pokrmů nebo také cibule, stejně jako mě.

Počet komentářů: 0 Číst dál