Chrudimské noviny

Dnes: 7°C
Zítra: 9°C
Pozítří: 10°C

Zeleninová omáčka z paprik, lilků, česneku a chilli (možno vynechat), která se hodí jako předkrm, obloha k sýrům, ale nejlépe jako příloha ke grilovaným masům. Původně pochází ze srbské kuchyně, ale po druhé světové válce se rozšířila po celém Balkánu. Původní domácí receptura uvádí papriky opečené nad ohněm, čímž pokrm získal nenahraditelnou typickou chuť a sladkost. Vlastní název pochází z tureckého slova havyar, což znamená slané jikry neboli kaviár.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Tato stravitelnější verze oblíbeného českého jídla je vhodným pokrmem při oslavách nebo jen jako lehčí večeře. Losos se používá čerstvý syrový, ten kdo nevyhledává intenzívní rybí chuť, může použít lososa uzeného. Jelikož se maso naseká nadrobno, lze využít i levnější variantu, která se na našem trhu prodává – kousky a nikoli plátky této ryby.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Pakora nebo také pagoda je indický předkrm, příloha nebo jen pochoutka k vínu či pivu. Objevuje se v asijských zemích v Indii a okolí – Nepálu, Bangladéši či Pákistánu. Základ tvoří jedna nebo dvě suroviny, mezi nimiž je nejznámější cibule, ale také se vyrábí z brambor, špenátu, chleba, květáku, banánů či arašídů. Já uvádím recept s cibulí, který jsem ochutnala v nepálské restauraci a věřím, že toto jídlo ocení milovníci indické kuchyně, pikantních pokrmů nebo také cibule, stejně jako mě.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Pro milovníky pikantních pokrmů nabízím následující recept. Pomazánku jsem ochutnala na Moravě po jednom z náročnějších večerů plného vína. Pokrm mě nadchl nejenom plnou chutí, ale pomohl mi zvládnout i dopoledne, které by bylo mnohem náročnější. Na tehdejší pokrm byly použity Olomoucké tvarůžky (jak jinak v té oblasti), ale lze použít jakýkoli zrající sýr – romadúr, pivní či jiný. Při konzumaci si ale zajistěte, aby pomazánku jedli všichni přítomní, protože ostatní trošku trpí odérem, který je u tohoto jídla nezbytný.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Recept na křehké těsto jsem získala od kamarádky Věrky a nadchl mě svou jednoduchostí a křehkostí. Pečivo z tohoto těsta vydrží měkké a čerstvé téměř týden. Zajímavá je i variabilita použití těsta – nejen na slané a sladké varianty, ale můžeme z něj dělat i záviny, kremrole, dokonce ho můžeme použít i na ovocné koláče.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Quiche (kiš) je jeden z moučníků, který si v poslední době získává u nás čím dál větší oblibu. Jde o slaný koláč, jenž proslavila francouzská kuchyně, ale jak jsem se dočetla, ta ho převzala z německého slova „Kuchen“, nicméně anglická kuchyně tento typ pokrmu zná již od 14. století. Koláč se původně vyráběl z chlebového nebo kynutého těsta, nyní je to křehké těsto s náplní zeleninovo-sýrovo-masovou a konzumuje se převážně teplý. Nejznámější je zřejmě Quiche Lorraine. Já dnes nabízím kombinaci dvou potravin, která mě nadchla - hrušky a plísňový sýr.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Salát, který se používá jako předkrm s pečivem nebo místo majonézy jako příkrm, je už u nás zdomácnělý. Dostaneme ho v obchodech již vyrobený, ale kvalitu, kterou má ten domácí řecký, nedosahuje žádný z koupených produktů. Nabízím zde recept, který je při použití správných surovin, identický s tím původním v Řecku vyrobeným.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Zeleninový salát, který zatím nenašel odpůrce, a to díky plné syté chuti a lehkému složení. Lze ho konzumovat s pečivem jako svačinový salát, použít jako salát na chlebíčky nebo ho jíst samotný jen tak pro chuť.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Tento koláč je, jak už název napovídá, slaný. V oblasti Švábské Alby ho dostanete v každém pekařství. Konzumuje se studený nebo vlažný. Je vhodný místo chlebíčků, jako slané občerstvení k vínu a pivu i jako svačina, jelikož celkem dobře zasytí.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Nivové rohlíčky jsou vděčným pečivem k vínu a pivu, obohatí sváteční stůl a částečně i zasytí. Nabízejí mnoho možností, jak je ochutit, podle toho, jaké koření přidáte.

Počet komentářů: 0 Číst dál