Chrudimské noviny

Dnes: 9°C
Zítra: 10°C
Pozítří: 10°C

Jednodušší recept asi nemůže existovat, a přece vznikne velmi chutný pokrm!

Počet komentářů: 0 Číst dál

Škvarkovou pomazánku téměř každý z nás někdy ochutnal či dokonce dělá – obvykle s okurkami, vejci a podobně. Jeden známý mi vyprávěl o „chlapech v práci“, kteří občas udělají skvělou škvarkovku s kysaným zelím. Vyzkoušela jsem a nelitovala – díky zelí se tento těžký pokrm stane lehčím, stravitelnějším a velmi chuťově zajímavým.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Rychlá, chutná a velmi oblíbená.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Italské rizoto se výrazně liší od toho, na které jsme většinou zvyklí z domova nebo veřejného stravování. Jedná se o krémovou konzistenci slaného rýžového pokrmu, který z běžné dlouhozrnné rýže neuvaříte.  Na italském jídelním lístku ho většinou najdete v části „Prima piatti“ – první chod, u nás se vyskytuje nejčastěji jako příloha k masu či rybě nebo jako samostatné jídlo.

Počet komentářů: 0 Číst dál

 

Salát či pomazánka z avokáda je tradičním mexickým předkrmem, kde se podává s tortillami. Můžete ho použít na slavnostní jednohubky nebo jako salát k letní večeři s opečeným pečivem.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Upravená rýže po asijském způsobu je vhodnou přílohou, předkrmem či svačinou. Její plnohodnotná a zajímavá chuť snadno uspokojí i menší hlad. Je vhodná nejen k asijským pokrmům, ale velmi dobře se hodí jako příloha například ke grilovaným masům a zelenině.


Počet komentářů: 0 Číst dál

Omáček z chilli papriček existuje spousty druhů pro různá použití. Díky letošní nadúrodě jsem zkoumala recepty na řadu z nich a nakonec se rozhodla vyzkoušet recept, který je jednoduchý a jeho chuť je kromě pálivosti velmi lahodná. Navíc jeho autor má zvučné jméno, takže proč se neučit u těch nejlepších!

Počet komentářů: 0 Číst dál

Další z řady slaných koláčů, které se z Francie proslavily i do jiných zemí. Pórek je považován za jednu ze superpotravin – díky bohatému obsahu vitamínů, a tak je oblíben nejen díky své nasládlé lahodné chuti. Těsto na slané koláče lze použít jakékoli – listové, pizzové, pivní, tvarohové nebo linecké – slané (250 g hladké mouky, 100 g másla, 1 vejce, sůl, 0,5-1 dcl studené vody). Jako každý slaný koláč můžete i tento quiche jíst teplý i studený.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Samsa je slané pečivo, plněné sekaným masem. Je typickým pečivem pro oblast střední Asie, kde se na ulicích prodává a často přímo i peče v kamenných pecích zvané tandoor. Nejčastěji je plněné jehněčím masem. Takto ho můžete potkat nejen v Uzbekistánu, ale také v Kyrgyzstánu nebo Kazachstánu. Peču ho i na cesty, na kterých není možnost se stavit na teplé jídlo, protože zasytí a zůstává dlouho čerstvé.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Chuťově velmi svěží zeleninová směs, kterou lze po naplnění do sklenic a sterilování uchovat po celou zimu. Můžete použít jako svačinový nebo přílohový salát, který obsahuje řadu vzácných výživných látek. Po obměnu je možné do části přidat také chilli papričky, pokud dáváte přednost pikantní chuti.

Počet komentářů: 0 Číst dál