Chrudimské noviny

Dnes: 9°C
Zítra: 10°C
Pozítří: 10°C

Jáhly patřily ještě před pár desítkami let neodmyslitelně do české kuchyně. K jejich škodě je vytlačila až dovážená rýže. Nemohla je ale nahradit obsahem cenných vitamínů a minerálů, které řadí jáhly na přední místo mezi obilovinami - z minerálních látek zde najdeme hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2. Jsou bezlepkové, v těle působí zásaditě a jako antioxidanty. Upravovaly se stejně jako rýže na slaný i sladký způsob. Jako hlavní jídlo nebo dezert můžete nyní vyzkoušet jahelník.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Italské rizoto se výrazně liší od toho, na které jsme většinou zvyklí z domova nebo veřejného stravování. Jedná se o krémovou konzistenci slaného rýžového pokrmu, který z běžné dlouhozrnné rýže neuvaříte.  Na italském jídelním lístku ho většinou najdete v části „Prima piatti“ – první chod, u nás se vyskytuje nejčastěji jako příloha k masu či rybě nebo jako samostatné jídlo.

Počet komentářů: 0 Číst dál

 

Salát či pomazánka z avokáda je tradičním mexickým předkrmem, kde se podává s tortillami. Můžete ho použít na slavnostní jednohubky nebo jako salát k letní večeři s opečeným pečivem.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Upravená rýže po asijském způsobu je vhodnou přílohou, předkrmem či svačinou. Její plnohodnotná a zajímavá chuť snadno uspokojí i menší hlad. Je vhodná nejen k asijským pokrmům, ale velmi dobře se hodí jako příloha například ke grilovaným masům a zelenině.


Počet komentářů: 0 Číst dál

Ribollita je slavná toskánská zimní polévka, která je sama o sobě vydatným jídlem obsahujícím bílý chléb a zeleninu. Existuje mnoho variací, ale hlavními složkami jsou vždy zbytky chleba, fazole canellini, černá kapusta (lacinato) a ostatní zelenina jako například mrkev, celer, brambory a cibule. Název doslova znamená „předvařená“.  Jako většina toskánské kuchyně má i tato polévka venkovský původ.  Zpočátku se dělala ze základu minestrone či jiné zeleninové polévky z předchozího dne. Některé prameny uvádějí, že vznikla za středověku, kdy sluhové využili zbylé potraviny z banketu feudálních pánů a z nich si uvařili vlastní večeři. U nás je asi známější minestrone, ale ribollita s ní může směle soupeřit o nejchutnější polévku.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Pro milovníky pikantních pokrmů nabízím následující recept. Pomazánku jsem ochutnala na Moravě po jednom z náročnějších večerů plného vína. Pokrm mě nadchl nejenom plnou chutí, ale pomohl mi zvládnout i dopoledne, které by bylo mnohem náročnější. Na tehdejší pokrm byly použity Olomoucké tvarůžky (jak jinak v té oblasti), ale lze použít jakýkoli zrající sýr – romadúr, pivní či jiný. Při konzumaci si ale zajistěte, aby pomazánku jedli všichni přítomní, protože ostatní trošku trpí odérem, který je u tohoto jídla nezbytný.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Quiche (kiš) je jeden z moučníků, který si v poslední době získává u nás čím dál větší oblibu. Jde o slaný koláč, jenž proslavila francouzská kuchyně, ale jak jsem se dočetla, ta ho převzala z německého slova „Kuchen“, nicméně anglická kuchyně tento typ pokrmu zná již od 14. století. Koláč se původně vyráběl z chlebového nebo kynutého těsta, nyní je to křehké těsto s náplní zeleninovo-sýrovo-masovou a konzumuje se převážně teplý. Nejznámější je zřejmě Quiche Lorraine. Já dnes nabízím kombinaci dvou potravin, která mě nadchla - hrušky a plísňový sýr.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Zeleninový salát, který zatím nenašel odpůrce, a to díky plné syté chuti a lehkému složení. Lze ho konzumovat s pečivem jako svačinový salát, použít jako salát na chlebíčky nebo ho jíst samotný jen tak pro chuť.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Špalíčky jsou rychlou variantou ovocných knedlíků, které jsme si doma oblíbili (hlavně já, díky rychlé přípravě). Jedná se o stejné těsto, které uvádím již v receptu ovocné knedlíky. Změnou je však náplň, která není náplní, ale ovocným přelivem. Navrch můžete použít šlehaný nebo (a) strouhaný tvaroh, cukr, rozpuštěné máslo, opraženou strouhanku se skořicovým cukrem či jiné dobroty, jak kdo má rád.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Toto jídlo mi doporučil můj doktor, jehož žena žila několik let na Sicílii. Vyzkoušela jsem a hned se zamilovala (do pokrmu). A jelikož Parmigiana není u nás tak známá, podělím se s vámi o tento jedinečný zážitek.

Počet komentářů: 0 Číst dál