Chrudimské noviny

Dnes: 4°C
Zítra: 11°C
Pozítří: 8°C

Mrkvový dort je původem ze Švédska, za 2. světové války se rozšířil ve Velké Británii a po válce „dobyl americké území“, kde se již od 60. let těší velké oblibě. Jde o vláčný moučník, jehož základem je syrová strouhaná mrkev. Existuje celá škála variant. Já jsem si nejvíce oblíbila tuto, kde mouku nahradily strouhané mandle.

Počet komentářů: 0 Číst dál

V poslední době se těší tvarohové dezerty mnohem větší oblibě než klasické máslové dorty. Jejich vydatnost často dodá člověku pocit sytosti jako celý oběd a vskutku tomu odpovídá i jejich energetická hodnota, navíc díky obsahu bílkovin i výživová hodnota.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Na nepečený cheesecake existuje mnoho receptů. Já se zde podělím o svůj, který lze vyrobit v mnoha variantách. Nabízím tu dvě – jedna jako typický cheesecake se sušenkovým základem a ovocem na povrchu. Druhá varianta je slavnostnější ale i pracnější – viz NEPEČENÝ CHEESECAKE II.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Tato varianta cheesecaku využívá stejný recept na hlavní hmotu jako u receptu NEPEČENÝ CHEESECAKE I, ale lze ji použít i jako slavnostní dort. Musíte však počítat alespoň půl dne času navíc, protože si nejprve upečete roládu, kterou naplníte a necháte v chladničce ztuhnout, aby šla krájet na tenké plátky.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Překvapivá svěží chuť, jedna z mála možností, jak využít hroznové víno při pečení a navíc rozšířená nabídka moučníků typu cheesecake – to vše nabízí hroznový koláč, opět z dílny rakouské autorky Annette Wolterové.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Lehký letní moučník, který propojí chuť malin a čokolády, umocní ještě chuť likéru. Avšak není nezbytně nutný a moučník tím na lehkosti a chuti neztratí.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Sušenky amerického původu se čím dál častěji objevují na pultech českých obchodů, ale domácí výrobu zatím tolik lidí nevyzkoušelo. Toto je základní recept, který si můžete obměnit dle svých oblíbených surovin. Podle mě by také stačilo méně cukru, takže ti, kteří tolik sladké nemusí, si mohou dávku cukru již předem snížit.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Snadné, chutné, efektní a hlavně oblíbené mezi dětmi, a to díky vzhledově podobným a „zaručeně zdravým“ tyčinkám Kinder… často s trvanlivostí až několik měsíců. Trvanlivost těchto řezů je díky čerstvým surovinám maximálně 1 týden, ale toho se málokdy stejně dočkají.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Na Vysočině dodnes drží masopust neboli ostatky. Připadá na únor, ale jeho termín se každý rok mění podle Velikonoc - odehrává se před popeleční středou, kterou začíná postní doba. Masopustní průvod tanečníků a hudebníků v maskách provází slivovička a neodmyslitelné masopustní koblihy. Zpravidla jsou menší než běžné koblihy, ale hlavně jsou plněné makovou náplní. Pokud chcete masopust oslavit koblihami nebo si jen koblihy zkusit, pusťte se do toho!

Počet komentářů: 0 Číst dál

Další z „tradičně“ moderních moučníků typu medovník je marlenka. Marketing zacílil slovem staročeský a tradiční (byť v Čechách ho známe pouhých několik posledních let) a dosáhl takové oblíbenosti, že rádi platíme za 800 g moučníku skoro tři sta korun. Pravdou je, že je to dezert s máslovým krémem, jehož trvanlivost je po otevření minimálně týden a přitom je to skoro dort. Přidávám recept, jehož náklady jsou výrazně nižší a lahodnost podobná. Navíc se nemusíte spoléhat na reklamu a víte přesně, co je uvnitř.

Počet komentářů: 0 Číst dál