Chrudimské noviny

Dnes: 9°C
Zítra: 10°C
Pozítří: 10°C

Tento oblíbený a již tradiční dezert můžete dostat v nejedné cukrárně. Pokud máte obavy z jeho přípravy, je to více než snadné a poměrně rychlé. Roláda vás odmění svou lehkostí a jemnou chutí.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Jáhly patřily ještě před pár desítkami let neodmyslitelně do české kuchyně. K jejich škodě je vytlačila až dovážená rýže. Nemohla je ale nahradit obsahem cenných vitamínů a minerálů, které řadí jáhly na přední místo mezi obilovinami - z minerálních látek zde najdeme hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2. Jsou bezlepkové, v těle působí zásaditě a jako antioxidanty. Upravovaly se stejně jako rýže na slaný i sladký způsob. Jako hlavní jídlo nebo dezert můžete nyní vyzkoušet jahelník.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Další z řady slaných koláčů, které se z Francie proslavily i do jiných zemí. Pórek je považován za jednu ze superpotravin – díky bohatému obsahu vitamínů, a tak je oblíben nejen díky své nasládlé lahodné chuti. Těsto na slané koláče lze použít jakékoli – listové, pizzové, pivní, tvarohové nebo linecké – slané (250 g hladké mouky, 100 g másla, 1 vejce, sůl, 0,5-1 dcl studené vody). Jako každý slaný koláč můžete i tento quiche jíst teplý i studený.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Mrkvový dort je původem ze Švédska, za 2. světové války se rozšířil ve Velké Británii a po válce „dobyl americké území“, kde se již od 60. let těší velké oblibě. Jde o vláčný moučník, jehož základem je syrová strouhaná mrkev. Existuje celá škála variant. Já jsem si nejvíce oblíbila tuto, kde mouku nahradily strouhané mandle.

Počet komentářů: 0 Číst dál

V poslední době se těší tvarohové dezerty mnohem větší oblibě než klasické máslové dorty. Jejich vydatnost často dodá člověku pocit sytosti jako celý oběd a vskutku tomu odpovídá i jejich energetická hodnota, navíc díky obsahu bílkovin i výživová hodnota.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Na nepečený cheesecake existuje mnoho receptů. Já se zde podělím o svůj, který lze vyrobit v mnoha variantách. Nabízím tu dvě – jedna jako typický cheesecake se sušenkovým základem a ovocem na povrchu. Druhá varianta je slavnostnější ale i pracnější – viz NEPEČENÝ CHEESECAKE II.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Tato varianta cheesecaku využívá stejný recept na hlavní hmotu jako u receptu NEPEČENÝ CHEESECAKE I, ale lze ji použít i jako slavnostní dort. Musíte však počítat alespoň půl dne času navíc, protože si nejprve upečete roládu, kterou naplníte a necháte v chladničce ztuhnout, aby šla krájet na tenké plátky.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Překvapivá svěží chuť, jedna z mála možností, jak využít hroznové víno při pečení a navíc rozšířená nabídka moučníků typu cheesecake – to vše nabízí hroznový koláč, opět z dílny rakouské autorky Annette Wolterové.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Lehký letní moučník, který propojí chuť malin a čokolády, umocní ještě chuť likéru. Avšak není nezbytně nutný a moučník tím na lehkosti a chuti neztratí.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Sušenky amerického původu se čím dál častěji objevují na pultech českých obchodů, ale domácí výrobu zatím tolik lidí nevyzkoušelo. Toto je základní recept, který si můžete obměnit dle svých oblíbených surovin. Podle mě by také stačilo méně cukru, takže ti, kteří tolik sladké nemusí, si mohou dávku cukru již předem snížit.

Počet komentářů: 0 Číst dál