Chrudimské noviny CHLEBOVÝ SLANÝ DORT

Dnes: 28°C
Zítra: 25°C
Pozítří: 22°C

CHLEBOVÝ SLANÝ DORT

Chlebový dort je příjemnou změnou pro oslavy jako náhrada obložených chlebíčků. Jeho vzhled i použité suroviny záleží jen na vašich nápadech a chutích. Já zde předkládám jednu z tisíce možných variant. Pro tento recept jsem použila klasický kulatý chléb, ale po zkušenostech bych doporučila volit chléb, který nabízí některé supermarkety, jenž je předmražený a dopékaný a má mnohem menší hutnost než chléb běžný – je mnohem řidší a měkčí. Při konzumaci je třeba brát ohled na to, že se jedná o chléb a krájet opravdu tenké plátky, nikoli porce jako u běžného dortu.

SUROVINY:

1 kulatý chléb

Jako náplň na promazání:

jakákoli pomazánka-doporučuji chuťově výraznější, já jsem zde použila sýr gorgonzola

Pomazánka na povrch dortu:

opět pomazánka dle vaší chuti, můj tip zde použitý:

200 g  kvalitního taveného sýru

50g másla

uherák, čabajka či jiný fermentovaný suchý salám nastrouhat najemno

- vše dobře ušlehat

Na ozdobení lze použít:

různé druhy krájeného salámu, popř. šunka dušená či sušená

různé druhy sýrů

salát (lollo rosso)

olivy

paprika

ředkvičky

nakládaná kukuřice

pórek

dále lze použít:

vejce

čerstvé i kyselé okurky

kapary

a další druhy čerstvé i sterilované zeleniny

Všechny suroviny by měly odpovídat době, kdy se bude dort konzumovat.

 

POSTUP:

a


a

Od chleba odkrojíme kůrku za všech stran a přibližně v polovině výšky rozřízneme na dvě části.

a

Horní část po obvodu zakrojíme kolmo podle velikosti malého talířku či misky dokulata, okraje spodní části zařízneme kolmo do tvaru dortového korpusu. Obě seříznuté části rozkrojíme opět v polovině výšky na dvě kola a promažeme silnější vrstvou pomazánky či sýra a přiklopíme oba díly vrchní i spodní části zpět na sebe. Tuto pomazánku či sýr namažeme i na místo, kde posadíme vrchní díl na spodní.

a

Takto sesazený dortový korpus pomažeme pomazánkou po celém povrchu. Potom následuje čas na vaši osobní invenci a tvorbu. Hodně štěstí!

a

 

Elena

Reklama