Chrudimské noviny JABLEČNÉ DŘEŇOVÉ TRUBIČKY

Dnes: 18°C
Zítra: 26°C
Pozítří: 24°C

JABLEČNÉ DŘEŇOVÉ TRUBIČKY

Pokud vám přebývají nebo vadnou jablka či jiné dřeňové ovoce, můžete z nich vytvořit takzvané „kůže“ nebo trubičky, které se často prodávají mezi zdravými potravinami. Cena kupované trubičky bývá kolem 7 korun, a tak můžete ovoce konzervovat tímto atraktivním způsobem mnohem levněji a hlavně z vlastních surovin. Jablka můžete použít jako základ a přidat různé další ovoce. Tentokrát jsem dělala 3 druhy – kiwi, maliny, banán a kaki. Rozinky, sušené datle či švestky se přidávají, pokud jablka nejsou sladká.


SUROVINY:

500 g oloupaných a vykrájených jablek
- můžeme přidat i jiné ovoce jako například, kaki, meruňky, kiwi, banány či sezónní dřeňové ovoce
2 lžíce rozinek – namočit asi na 1 hodinu do horké vody – změknou a lépe se rozmělní
(u kyselých jablek můžeme přidat namočené datle nebo švestky)
mletá skořice, kokos či jiné koření pro výraznější chuť (není nutné)

POSTUP:

Čerstvá očištěná jablka spolu s ostatními surovinami rozmixujeme na jemnou kaši



a rozprostřeme na plech na pečící papír (jakmile papír nasákne vlhkost, lehce se začne kroutit, což nevadí, ale můžete raději použít pečící silikonovou podložku).

V troubě sušíme při teplotě kolem 70°C s pootevřenými dvířkami asi na 5 cm (aby mohla odcházet vlhkost). Doba sušení je od 3 – 4 hodin. Směs je usušená, pokud žádné z míst není měkké.

Potom krájíme buď na pruhy, pokud nebudeme chtít dělat trubičky nebo na obdélníky cca 7 x 9 cm, které ihned rolujeme a mírně zatížíme, aby nám zůstal tvar. Nakonec můžeme konce namočit v rozpuštěné čokoládě.


Elena

Reklama