Chrudimské noviny JABLKOVÉ HRUDKY

Dnes: 22°C
Zítra: 22°C
Pozítří: 23°C

JABLKOVÉ HRUDKY

Jablka, která již uvadají nebo jsou nevzhledná či kyselá pro přímou konzumaci, jsou vhodná pro tento typ receptu. Je to již poměrně známý a oblíbený dezert, který již v nejedné kuchyni zdomácněl. Pokud jste jej ještě nikdy nezkusili, máte nyní možnost, třeba se zabydlí i u vás.

Suroviny:

1 kg jablek

šťáva z 1 citrónu

200 g cukru krupice

250 g másla či hery

400 g polohrubé mouky

4 vejce

1 vanilkový cukr

½ prášku do pečiva

mletá skořice

100 g hrubě mletých ořechů či mandlí (může být i více)

cukr moučka na posypání

 

Postup:

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme asi na 1 cm velké kostičky (pro rychlejší přípravu můžeme použít kráječ na bramborový salát). Ihned zakapeme citrónovou šťávou, aby jablka nezhnědla.

a

Ve šlehací míse ušleháme změklý tuk s cukrem a vanilkovým cukrem do lehké pěny, zašleháme celá vejce, mouku s práškem do pečiva, skořici a ořechy.

a

Ve větší míse smícháme s pokrájenými jablky a klademe hrudky na pečící papír trošku dále od sebe (při pečení by se nám mohly spéci dohromady).

Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

a

Lépe je hrudky vypéci dohněda, aby hrudky držely pohromadě i další dny – díky šťávě z jablek ještě trochu změknou.

a

Elena

Reklama