Chrudimské noviny JÁTROVÝ KRÉM S PORTSKÝM VÍNEM

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

JÁTROVÝ KRÉM S PORTSKÝM VÍNEM

Játrový krém a nikoli paštika je skutečně správný název, protože jde o pomazánku určenou k rychlé spotřebě (do 2-3 dnů). Jediný způsob, jak ji uchovat déle, je zamražení, které na chuti této jemné pochoutce neubere. Na jeho oblibě se podílí i fakt, že délka přípravy trvá asi 30 minut.

Suroviny:
200 g drůbežích jater
50 g másla
50 ml šlehačky
0,5 dcl portského vína
bílý pepř
rozmarýn, tymián, saturejka, bobkový list – jedno či více těchto koření jemně umletých
sůl
mléko na namočení jater

Postup:
Očištěná játra nakrájíme na větší kusy a namočíme na půl hodiny do mléka, aby pozbyla hořkosti.


Do pánve vložíme asi 20 g másla a na rozpálené máslo přidáme játra, která rychle restujeme (asi 3 minuty po každé straně).





Do mixeru vlijeme šlehačku, zbytek rozpuštěného másla, pepř a ostatní bylinky, opečená játra i máslem, portské víno a sůl. Rozmixujeme dohladka.



Vlijeme do porcelánové, skleněné nebo keramické misky. Nakonec krém zalijeme rozpuštěným máslem tak, aby zakryl celý povrch a necháme zchladnout.

Elena

Reklama