Chrudimské noviny KAKAOVÁ MARLENKA

Dnes: 3°C
Zítra: 6°C
Pozítří: 9°C

KAKAOVÁ MARLENKA

Další z „tradičně“ moderních moučníků typu medovník je marlenka. Marketing zacílil slovem staročeský a tradiční (byť v Čechách ho známe pouhých několik posledních let) a dosáhl takové oblíbenosti, že rádi platíme za 800 g moučníku skoro tři sta korun. Pravdou je, že je to dezert s máslovým krémem, jehož trvanlivost je po otevření minimálně týden a přitom je to skoro dort. Přidávám recept, jehož náklady jsou výrazně nižší a lahodnost podobná. Navíc se nemusíte spoléhat na reklamu a víte přesně, co je uvnitř.

Suroviny:

Těsto:
125 g másla
150 g cukru moučka
200 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
1 vrchovatá čajová lžička sody
2 vejce
3 čajové lžičky medu
1-2 dcl mléka (dle hustoty těsta)

Krém:
190 g másla
300 g salka (může být i karamelizované)

Na posyp hrst drcených ořechů.

Postup:
V páře rozpustíme máslo, přidáme cukr a mícháme.



Po rozpuštění cukru přidáme vejce med, sodu rozmíchanou v mouce a nakonec přidáváme mléko, abychom dosáhli středně řídkého těsta.



Polovinu těsta vylijeme na jeden pečící plech vyložený pečícím papírem nebo alobalem, druhou polovinu na druhý plech. (Já jsem si alobalem rozdělila plech ještě na poloviny.)



Pečeme cca 10-12 minut při střední teplotě trouby. Jakmile těsto zavoní, ihned vyndáváme, aby se nepřepeklo.



Vystydlé těsto oddělíme od papíru či alobalu, rozdělíme na poloviny a odkrojíme asi 1 cm vnějšího okraje.



Změklé máslo vyšleháme do pěny a po lžících přidáváme slazené kondenzované mléko, které postupně zašleháváme.



Odkrojky vložíme do misky a rozmělníme ručně nebo ponorným mixérem. Jednu část těsta si položíme na sloupnutý alobal a pomažeme ¼ krému. Na namazanou stranu těsta položíme další a opět pomažeme. Takto postupujeme se všemi vrstvami. Vrchní vrstvu rovněž tence pomažeme stejně jako boky.



Do misky s rozdrcenými okraji těsta přimícháme drcené ořechy a sypkou směsí pokryjeme veškerý pomazaný povrch. Kakaovým topingem nebo rozmíchaným grankem s 2 lžícemi mléka či vody můžeme dozdobit povrch marlenky.



Nejlepší je konzumace od druhého dne, kdy se těsto, které je někdy křehké a křupavé, v chladu rozleží a změkne.

 

 

Elena

Reklama