Chrudimské noviny MARINOVANÁ ČERVENÁ ŘEPA

Dnes: 19°C
Zítra: 20°C
Pozítří: 19°C

MARINOVANÁ ČERVENÁ ŘEPA

Červená řepa se u nás používá především v teplé kuchyni nebo sterilovaná s fenyklem či anýzem. Nabízím variantu, která dovolí  pracovat s červenou řepou v syrovém stavu a její uchování je bez problémů mnoho dní v uzavřené nádobě v chladničce. Marinované plátky řepy lze přidávat k teplým pokrmům jako přílohový salát, já jsem si oblíbila kombinaci s čerstvým sýrem (nejlépe ovčím či kozím), avšak velmi dobře chuťově uspokojí samotná i když nás „honí mlsná“.

 

Suroviny:


1 kg syrové červené řepy
1,5 dcl kvalitního vinného octa (já kombinuji 2 druhy – růžový a bílý)
1,5 dcl panenského olivového oleje
sůl
bílý pepř
čerstvě mletý barevný pepř
3 lžičky cukru krupice
3 lžičky medu
čerstvé bylinky nasekané nadrobno – tymián, saturejka, oregano, rozmarýn (pokud nemáme čerstvé, můžeme použít sušené a 5 hodin namočené ve vodě, kterou před použitím slijeme).

Postup:

Řepu oloupeme a nakrájíme na tenké plátky asi 1 mm. Vložíme do větší mísy. Ostatní suroviny vložíme do nádoby a dobře šleháme, dokud se vzájemně nespojí a nevznikne hustá omáčka.

a

Po té vlijeme na řepu a dobře promícháme. V míse necháme v chladu do druhého dne, ještě jednou řádně promícháme a vložíme do uzavíratelné sklenice či nádoby.

a

 

Elena

Reklama