Chrudimské noviny MEDOVNÍK

Dnes: 20°C
Zítra: 17°C
Pozítří: 19°C

MEDOVNÍK

Tento dezert se těší stále větší oblibě. Je jen málo kaváren, které jej nenabízí, a to především pro jeho vyšší trvanlivost než u běžných zákusků. Původ této sladkosti má údajně staré slovanské kořeny a v běžné prodejní síti jej lze běžně zakoupit. Patří však mezi luxusní dezerty, a to především díky jeho vyšší ceně. Pokud jste si oblíbili chuť této medovo-ořechové pochoutky, nechce se vám vydávat tolik peněz za pamlsek a máte trpělivost a trochu více času na jeho přípravu, pusťte se do něj. Blanka, má známá, která ho přivezla na jedno naše setkání, mě jeho chutí zlákala k přípravě také a musím říci, že mě rodina pochválila.

SUROVINY:

Těsto:

400 g hladké mouky

150 g moučkového cukru

50 g másla

2 vejce

3 polévkové lžíce medu

1,5 kávové lžičky sody

 

Krém:

250 g kvalitního (důležité) másla

1 salko (kondenzované slazené mléko)

 

Další suroviny:

1 dcl silné kávy – studené

0,5 dcl rumu (lépe Key rum)

100 g strouhaného perníku

100 g strouhaných ořechů

 

POSTUP:

Minimálně 1 den předem zalijeme plechovku se Salkem vodou a pomalu vaříme 2 hodiny. Mléko zkaramelizuje a dodá moučníku typickou chuť. Necháme vychladnout.

 

Máslo, cukr, med a vejce vložíme do hrnce a zahřejeme ve vodní lázni.

a

Na vále promícháme mouku se sodou a do vytvořeného důlku uprostřed vlijeme rozpuštěnou směs. Vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na 6 stejných dílů a z každého vyválíme kruh velikosti dortové formy,

a

pomocí válečku přeneseme na pečící papír a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 4 minuty.

a

a

Ve šlehací míse dohladka vyšleháme máslo a po lžících přidáváme zchladlé zkaramelizované kondenzované mléko.

a

Jeden díl upečeného těsta pokapeme směsí kávy a rumu, potřeme krémem a posypeme perníkem s ořechy.

a

Překryjeme dalším dílem těsta a postupujeme stejně. Zbylým krémem potřeme celý povrch moučníku a posypeme perníkovou směsí.

a

Vzniklý dort zabalíme do alobalu nebo potravinářské folie a necháme do druhého dne proležet.

Recept zní pracně, ale pokud máte připravené všechny suroviny, tolik času jeho příprava ve skutečnosti nezabere. Podáváme se šlehanou smetanou.

a

 

Elena

Reklama