Chrudimské noviny MRKVOVÝ DORT

Dnes: 3°C
Zítra: 6°C
Pozítří: 6°C

MRKVOVÝ DORT

Mrkvový dort je původem ze Švédska, za 2. světové války se rozšířil ve Velké Británii a po válce „dobyl americké území“, kde se již od 60. let těší velké oblibě. Jde o vláčný moučník, jehož základem je syrová strouhaná mrkev. Existuje celá škála variant. Já jsem si nejvíce oblíbila tuto, kde mouku nahradily strouhané mandle.

Suroviny:
5 vajec
250 g přírodního cukru
vanilkový cukr nebo extrakt
¼ lžičky soli
400 g mletých mandlí
400 g strouhané mrkve
120 g oleje
1 lžička skořice
1 lžička zázvoru
¼ lžičky muškátového květu
½ prášku do pečiva
1 pomazánkové máslo
50 g cukru moučka
1 lžička citrónové šťávy

Postup:
Všechny suroviny kromě vajec a cukru vložíme do velké mísy.



Vejce, cukr a vanilku vyšleháme do pevné pěny, kterou vlijeme do mísy k ostatním surovinám. 



Dobře zlehka promícháme, vložíme do dortové formy a pečeme více než hodinu. Propečení vyzkoušíme špejlí, která se po zapíchnutí musí vrátit čistá a suchá – bez těsta.



Po upečení necháme dort vychladnout ve formě. Po vyjmutí potřeme krémem, který si připravíme ušleháním pomazánkového másla, cukru a citrónové šťávy. Typické pro mrkvový dort jsou marcipánové mrvičky, které si vymodelujeme předem



a před zdobením je necháme zchladit.


Elena

Reklama