Chrudimské noviny MUSAKA (MOUSSAKA)

Dnes: 8°C
Zítra: 9°C
Pozítří: 4°C

MUSAKA (MOUSSAKA)

Řecký zeleninový nákyp s mletým masem. Tato varianta je kompilací několika receptů na snad nejslavnější řecké jídlo - musaku. Sestavil ho Tom Stone, jenž žil na různých místech v Řecku a po té, co se usadil na jednom z ostrovů, vařil v místní restauraci. Ta se stala vyhlášenou až do 200 km vzdálených míst.

SUROVINY

Zelenina:
1 větší lilek
2 malé cukety
3 velké brambory
 
Masová omáčka:
cibule nasekaná nadrobno
2 lžíce olivového oleje
¼ kg mletého masa (hovězí nebo napůl s vepřovým)
2 menší nebo 1 velké rajče, spařit, oloupat a nakrájet na kostičky
½ lžičky mletého nového koření
½ lžičky skořice
3 lžíce rajského protlaku
šálek červeného vína
1 lžička sušeného oregana
3 lžíce nasekané kadeřavé petrželky
sůl a pepř dle chuti

Bešamelová omáčka:
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
1/3 – ½ litru horkého mléka
sůl
bílý pepř
polévková lžíce sýra kasseri (lze nahradit čedarem)
špetka skořice
špetka strouhaného muškátového ořechu
2 vejce
3 lžíce sýra kefalotouri (lze nahradit parmezánem)

Postup:
Lilek a cukety nakrájejte na plátky asi 1 cm silné, osolte a nechte asi 1 hodinu odkapat hořkou šťávu. Operte sůl a osušte. Po obou stranách lehce osmažte. Vysušte přebytečný tuk a nechte zchladit v lednici do druhého dne. Druhý den nakrájejte brambory rovněž na plátky a osmažte.

Masová omáčka:
Zpěňte nakrájenou cibuli na olivovém oleji, přidejte mleté maso a rozmíchejte na drobné kousky. Duste do šedohněda, přidejte ostatní suroviny na masovou omáčku a duste asi 30 minut. Potom zchlaďte – nejlépe do druhého dne.

1

2

3

4

Bešamelová omáčka:
Z másla a mouky udělejte světlou jíšku, pomalu vmíchejte metličkou horké mléko, vyšlehejte do hladka, přidejte sýr kasseri nebo čedar, muškátový ořech a skořici. Do misky rozbijte vejce, vmíchejte trochu horké omáčky z jíšky a mouky a šlehejte tak, aby se vejce nesrazila. Po chvilce vmíchejte do ostatní bešamelové omáčky a na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte až do husta. Přidejte sůl a pepř podle chuti.

5

6

Do pekáče nebo zapékací mísy na dno naskládejte osmažené lilky, jako další vrstvu osmažené brambory. Překryjte masovou omáčkou, sýr kefalotouri (parmezán), další vrstva jsou smažené cukety.

7

Překryjte horkou bešamelovou omáčkou a zasypte zbytkem sýra (mohou být oba druhy).

8

Pečte v troubě na střední teplotě 45 minut až 1 hodinu, až je vrchní vrstva zlatavá až světle hnědá. Nechte zchladnout – nejlépe nechat do druhého dne, kdy se chutě dokonale prolnou. Pokud  nakrájíte musaku čerstvě upečenou, rozpadne se Vám a chuť nebude kompaktní.

9

10

 

 

Elena

Reklama