Chrudimské noviny NAKLÁDANÝ OVČÍ SÝR

Dnes: 22°C
Zítra: 20°C
Pozítří: 22°C

NAKLÁDANÝ OVČÍ SÝR

Různé obměny naloženého sýru existují po celé Evropě všude tam, kde se chovají ovce a vyrábí sýr z jejich mléka. Má obrovskou výhodu, že v lednici vydrží více než měsíc a je tedy k dispozici vždy, když je třeba. Druhou výhodou je, že ho lze použít do salátů, ale také z něj v krátkosti připravit například teplou večeři.

SUROVINY:

200 g přírodního ovčího sýra (podobný našemu méně slanému balkánskému, tím ho lze také nahradit, i když rozdíl je velmi patrný)
panenský olivový olej (dávám přednost řeckému nebo italskému)
4 stroužky čerstvého česneku
zelené koření – může být i sušené (rozmarýn, oregano, saturejka, tymián)
6 ks nového koření
4 ks bobkového listu

POSTUP:

Sýr nakrájíme na 2 x 1 cm velké kostky. Připravíme si skleněnou uzavíratelnou láhev, na její dno položíme 2 ks bobkového listu a střídavě ze sýru, koření a česneku tvoříme vrstvy až k hrdlu sklenice. Nakonec nahoru položíme další bobkové listy a až k hrdlu dolijeme olivovým olejem tak, aby byl veškerý sýr potopený. Sklenici uzavřeme a uložíme v lednici. Přibližně po 14 dnech můžeme sýr poprvé použít. Po každém odebrání sýra dolijeme olivový olej.

Pro teplou úpravu odebereme sýr na pečící misku, poklademe plátky čerstvých rajčat a necháme v mírně rozehřáté troubě zapéci asi 20 minut. Rajčata se trochu rozpečou a pustí svou šťávu do sýra. Podáváme s opečeným bílým chlebem a čerstvými rajčaty. Ideální jako letní večeře.

 

 

Elena

Reklama