Chrudimské noviny OŘECHOVO-BÍLKOVÁ ROLÁDA

Dnes: 16°C
Zítra: 14°C
Pozítří: 18°C

OŘECHOVO-BÍLKOVÁ ROLÁDA

Všichni to známe – po pečení cukroví či kynutého pečiva většinou zbývají bílky. Upéci a naplnit bílkovou roládu – tedy bezé – s kávovým či jiným krémem trvá půl až tři čtvrtě hodiny. 


Suroviny:

Těsto:
4 bílky
špetka soli
80 g cukru
50 g hladké mouky
50 g mletých ořechů či mandlí

Náplň:
150 g másla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 vrchovaté lžíce cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 dcl silné kávy včetně mletých zrn

Postup:

Předehřejeme troubu na 200°C. Vychlazené bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny a postupně zašleháváme cukr (může být krupice či moučka). Na pěnu vsypeme mouku a mleté ořechy a zlehka metlou promícháme tak, aby pěna neklesla. Pečící plech vyložíme alobalem a těsto na něj rovnoměrně rozprostřeme. Do vyhřáté trouby vložíme plech s těstem a snížíme teplotu na 160°C. Pečeme krátce mezi 6 a 8 minutami.

Těsto musí být světlé, jen lehce zezlátlé a vláčné. Sejmeme alobal z plechu, aby se dál těsto nedopékalo a neztvrdlo.

Uvaříme 1 dcl silné kávy (1,5 lžičky). Do hrnečku vložíme asi 30 g másla, rozehřejeme, přidáme mouku a 1 lžíci cukru.

Jakmile začne směs pěnit jako jíška, přidáme uvařenou kávu i se sedlinou a promícháme. Zhoustlou směs necháme v chladu vystydnout.

Zbytek másla ušleháme s cukrem do pěny a po lžicích přidáváme zchladlou kávovou směs.

Vychladlé těsto otočíme alobalem nahoru a opatrně ho sloupneme. Pak vrátíme na alobal zpět a pomažeme krémem.

Stočíme do rolády, zabalíme do alobalu a necháme vychladit. Povrch můžeme ozdobit čokoládou či nechat jen jako lehký moučník.

Elena

Reklama