Chrudimské noviny OVOCNÉ ŠPALÍČKY

Dnes: 2°C
Zítra: 11°C
Pozítří: 14°C

OVOCNÉ ŠPALÍČKY

Špalíčky jsou rychlou variantou ovocných knedlíků, které jsme si doma oblíbili (hlavně já, díky rychlé přípravě). Jedná se o stejné těsto, které uvádím již v receptu ovocné knedlíky. Změnou je však náplň, která není náplní, ale ovocným přelivem. Navrch můžete použít šlehaný nebo (a) strouhaný tvaroh, cukr, rozpuštěné máslo, opraženou strouhanku se skořicovým cukrem či jiné dobroty, jak kdo má rád.
Suroviny:

250 g měkkého tvarohu
250 g vařených brambor
250 g polohrubé mouky
sůl

Ovocný přeliv:

2 lžíce domácího borůvkového (jahodového, meruňkového apod.) džemu nebo borůvek či jiného rozdrceného ovoce (případně rozmražených)
1 dcl vody
Pokud použijete ovoce bez cukru, je třeba přidat asi 2 lžíce cukru.
1 lžička kukuřičného škrobu

Postup:

Uvařené brambory nastrouháme na vál na jemném struhadle, přidáme tvaroh, mouku a sůl a zpracujeme do hladkého těsta. Rozdělíme na menší části, ze kterých uválíme delší šišky o průměru asi 1-2 cm a nožem rozkrájíme na špalíčky asi 1 cm široké.

V osolené vodě s 1 lžící oleje nebo másla vaříme přibližně 4 minuty. Sítem vyjmeme, opláchneme pod chladnou tekoucí vodou, aby se neslepily a nerozmazaly. Přidáme malý kousek másla a přikryjeme.

V malém kastrůlku smícháme ovoce s cukrem nebo džem a vodu a zahřejeme k bodu varu. V hrníčku smícháme škrob se dvěma lžícemi vody a vlijeme do vroucí ovocné směsi. Necháme asi 1 minutu přejít varem a sundáme z vařiče. Špalíčky naložíme na talíř, zalijeme ovocnou směsí a posypeme oblíbenou přílohou (tvaroh, cukr a podobně). Pokud máte brambory uvařené předem, zabere Vám příprava tohoto pokrmu asi 30 minut.


Elena

Reklama