Chrudimské noviny PAKORA neboli indické cibulové smaženky

Dnes: 3°C
Zítra: 6°C
Pozítří: 9°C

PAKORA neboli indické cibulové smaženky

Pakora nebo také pagoda je indický předkrm, příloha nebo jen pochoutka k vínu či pivu. Objevuje se v asijských zemích v Indii a okolí – Nepálu, Bangladéši či Pákistánu. Základ tvoří jedna nebo dvě suroviny, mezi nimiž je nejznámější cibule, ale také se vyrábí z brambor, špenátu, chleba, květáku, banánů či arašídů. Já uvádím recept s cibulí, který jsem ochutnala v nepálské restauraci a věřím, že toto jídlo ocení milovníci indické kuchyně, pikantních pokrmů nebo také cibule, stejně jako mě.
 
Suroviny:

3 velké červené cibule
5 cm čerstvého zázvoru
2 čerstvé chilli papričky střední velikosti i pálivosti (dle chuti)
1 lžička curry koření
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička sušeného  chilli
6 lžic mouky
1 vejce
sůl
pepř
½ dcl vody

Postup:



Cibuli nakrájíme na podélné tenké proužky a vložíme do větší misky. Přidáme na malé kousky nakrájený čerstvý zázvor, na malé proužky pokrájené chilli papričky, přidáme vejce a ostatní sypké suroviny.

Pálivosti chilli se nemusíte bát, protože se ve směsi poměrně dobře skryje. Všechny suroviny dobře promícháváme ručně (jiný nástroj nefunguje na správné spojení směsi) a přidáme vodu – množství určete podle hustoty těsta.


Necháme chvíli stát, aby se mouka dobře spojila s ostatními surovinami. Mezitím postavíme na vařič pánev či kastrol, vlijeme olej (aby se nepřepaloval a mohl opakovaně smažit více dávek, přidávám lžíci přepuštěného másla a kokosový olej), tak aby vrstva tuku byla alespoň 1,5 cm a zahřejeme na střední teplotu. Zda je tuk dostatečně rozpálený, zjistíme kouskem těsta, okolo něhož musí tuk rychle bublat. Poté lžící nebo rukou děláme hrudky, které pouštíme přímo do rozpáleného tuku.



Jakmile jsou hrudky středně hnědé, otáčíme a smažíme po druhé straně. Děrovanou vařečkou či lopatkou necháme lehce okapat tuk a vkládáme na ubrouskem vyloženou podložku. Jiným ubrouskem ještě vysajeme tuk z horní části smaženek. Takto postupujeme až do zpracování veškerého těsta. Pakora je nejlepší, pokud se konzumuje teplá, ale i studená je skvělá.

 

Elena

Reklama