Chrudimské noviny PAŘÍŽSKÝ DORT

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

PAŘÍŽSKÝ DORT

Jednoduchý a bezpečně povedený recept na tento známý a oblíbený dort je variantou, kterou s úspěchem lze vytvořit v létě jako lehký moučník i například jako vánoční dezert, jenž překvapí svou lehkostí.

SUROVINY:

Těsto:

4 celá vejce

trocha vody a citrónové šťávy

160 g cukru moučka

troška soli

40 g mouky

40 g kakaa


Krém:

500 ml šlehačky

200 g čokolády na vaření nebo hořké čokolády (min. 50% kakaa)


Postup:


Den předem svaříme šlehačku a čokoládu do mírného varu, kdy se čokoláda zcela rozpustí. Uchováme do druhého dne v chladu nebo ledničce.

Na těsto rozbijeme vejce do šlehací nádoby, přidáme cukr, vodu a citrónovou šťávu a špetku soli. Vše šleháme, dokud nevznikne hustá světle krémová hmota.

Metlou zlehka vmícháme mouku a kakao. Těsto vlijeme do dortové formy, dno doporučuji nahradit alobalem, který se po upečení snadnou sloupne. Pečeme na mírnější teplotě. Je lepší těsto vyzkoušet špejlí, zda  se nelepí, popřípadě nechat ve vypnuté troubě ještě 10 minut „dojet“. Po vyjmutí nechat zchladnout, odříznout stěny dortu od stěn formy a sloupnout alobal. Po té znovu vrátit do formy, nejlépe na podložku či tác, na kterém bude dort servírován.

Čokoládovou šlehačku z předešlého dne ušleháme mírnou rychlostí šlehačem dohusta a hmotu navršíme na dortový korpus. Nožem odřízneme stěny a opatrně oddělíme formu dortu. Dle chuti a vkusu dozdobíme.

Tip:

Trochu čokoládové šlehačky si necháme na potření stěn korpusu, které můžeme zdobit, čokoládovými hoblinami či mletými ořechy. Dort můžeme dozdobit dle chutí bílou šlehanou smetanou.

 

Elena

Reklama