Chrudimské noviny PEČENÁ JABLKOVÁ POVIDLA

Dnes: 16°C
Zítra: 17°C
Pozítří: 20°C

PEČENÁ JABLKOVÁ POVIDLA

Povidla jsou jedním ze způsobů, jak konzervovat ovoce, zachovat chuť a vytvořit polotovar, aniž bychom ho naložili do cukru. Pečením získají povidla na vůni pečených jablek a co hlavně – nemusí se stát u plotny a míchat. Výhodou je i to, že je můžeme udělat i z malého množství uvadajících jablek v průběhu celého roku. Kromě buchet, můžete povidla použít na pečivo nebo lívance.


SUROVINY:

1 kg oloupaných a vykrájených jablek
150 g cukru – můžete použít třtinový či kokosový – toho ale více, protože sladí méně
2 lžíce jablečného octa
1 lžička mleté skořice (není nutná)

POSTUP:

Očištěná jablka nakrájíme na větší kousky, promícháme s octem, vložíme plech (pro snadnější mytí vyložený pečícím papírem) nebo pekáč, posypeme skořicí

a pečeme na střední teplotě. Po 20 minutách zasypeme polovinou cukru, nemícháme a opět pečeme.



Po dalších 20 minutách dosypeme druhou polovinu cukru a stále nemícháme. Pečeme dalších 20 – 30 minut.



Poté jablka vlijeme do hlubší nádoby (v případě, že jsme pekli v hlubším pekáčku bez papíru, můžeme je v něm nechat), nyní teprve promícháme a rozmixujeme.



Ještě horká povidla plníme do sklenic, které můžeme ještě 5 minut povařit, abychom měli jistotu, že víčka chytla a povidla se nezkazí.


Elena

Reklama