Chrudimské noviny PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Dnes: 7°C
Zítra: 8°C
Pozítří: 8°C

PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU

Medvědí česnek získává rok od roku na větší popularitě a jeho „lov – sběr“ či pěstování láká od března do května stále více lidí. Je oblíbený pro svou jemnou pažitkovo-česnekovou chuť, ale je zároveň velmi užitečným přírodním léčivem - antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C, železa a vitamínů – A, B1, B2. Jeho nevýhodou je, že čerstvý v chladničce vydrží sotva týden. Jeden ze způsobů uchování je pesto bez tepelné úpravy.


SUROVINY:


100 g listů medvědího česneku
200 g olivového oleje (nejlépe panenský)
2-3 lžičky mořské soli
100 g mletých mandlí

POSTUP:



Omyté a okapané listy vkládáme do sekáčku (chopperu) a zároveň proléváme olejem.



Posekané listy s olejem osolíme a přidáme mleté mandle či mandlovou mouku.



Uzavřeme do sklenic s víčkem a uchováváme v chladu. Po každém použití – odebrání ze sklenice povrch urovnáme a zakápneme olejem, aby se neobjevila plíseň.


Takto lze skladovat v chladničce až do další jarní sklizně (i když většinou nevydrží z důvodu malých zásob…).

Elena

Reklama