Chrudimské noviny PÓRKOVÝ QUICHE (KIŠ)

Dnes: 3°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 7°C

PÓRKOVÝ QUICHE (KIŠ)

Další z řady slaných koláčů, které se z Francie proslavily i do jiných zemí. Pórek je považován za jednu ze superpotravin – díky bohatému obsahu vitamínů, a tak je oblíben nejen díky své nasládlé lahodné chuti. Těsto na slané koláče lze použít jakékoli – listové, pizzové, pivní, tvarohové nebo linecké – slané (250 g hladké mouky, 100 g másla, 1 vejce, sůl, 0,5-1 dcl studené vody). Jako každý slaný koláč můžete i tento quiche jíst teplý i studený.


SUROVINY:

1 pórek
1 velká cibule
150 g slaniny
150 g tvrdého sýra na strouhání
4 vejce
200 ml smetany
sůl
bylinky: rozmarýn, tymián, oregano


POSTUP:

Pokud použijeme listové těsto, není třeba ho předpékat. Pokud však zvolíme jiné, bude lépe si těstem vyložit formu, zasypat fazolemi nebo čočkou, které dno zatíží, aby se nevydulo a péci asi 10-15 minut. Potom vysypeme fazole nebo čočku a postupujeme dle následujícího návodu.

Na pánvi osmahneme cibuli se slaninou, můžeme krátce orestovat i pórek.



Do koláčové formy vyložené těstem rovnoměrně vsypeme osmaženou směs a pórek.



Ve větším hrnku smícháme smetanu, vejce, koření a sůl, dobře prošleháme a vlijeme do formy se směsí. Nakonec posypeme strouhaným sýrem.



Celý koláč pečeme při teplotě 200°C asi 20-30 minut.


Elena

Reklama