Chrudimské noviny ŘEDKVIČKOVÁ POLÉVKA

Dnes: 11°C
Zítra: 21°C
Pozítří: 23°C

ŘEDKVIČKOVÁ POLÉVKA

Asi málokterý milovník ředkviček ví, že nať, kterou většinou vyhazujeme, je mnohem cennější než samotná bulva. Obsahuje až 6 krát více vitamínu C než ředkvička samotná, dále vitamín A, B6, hořčík, draslík, fosfor, kyselinu listovou či železo. A co je nejdůležitější – báječně chutná. Až budete mít ředkvičky, zkuste z jejich nati udělat třeba špenát či polévku. Ta osloví zejména ty, kteří mají rádi krémové polévky.

Suroviny:

2 svazky ředkviček (cca 30 ks)
1 velká cibule
máslo pod cibuli
3 střední brambory
1 l vody
1,5 dcl plnotučného mléka nebo smetany na vaření
sůl
pepř

Postup:

Ředkvičky omyjte, oddělte nať a vše pokrájejte asi na 1 cm velké kousky. Brambory a cibuli oloupejte a rozkrájejte na kostičky. Ve velkém hrnci do rozpuštěného másla vložíme pokrájenou cibuli a asi po 1 minutě přidáme ředkvičky. Společně necháme zesklovatět. Pak přidáme pokrájenou nať a po další chvíli, kdy nať mírně povadne, brambory.



Zalijeme vodou, osolíme a vaříme, dokud brambory nezměknou. Rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme mléko či smetanu, dochutíme solí a pepřem.

Tip na závěr: na začátku si oddělte několik ředkviček, které nahrubo nastrouhejte, jarní cibulku nakrájejte na malá kolečka a smíchejte se zakysanou smetanou a trochou soli (lze nahradit i 2 lžičkami pomazánkového másla). Tuto směs servírujte na talíř doprostřed polévky.


Elena

Reklama