Chrudimské noviny ŘEZY MALAKOV

Dnes: 14°C
Zítra: 16°C
Pozítří: 19°C

ŘEZY MALAKOV

Řezy Malakov jsou pouze jinou tvarovou variantou slavného dortu Malakov. Své jméno si tento moučník získal díky oblibě francouzského maršála Péllisiera, vévody z Malakoffu (pohřbeného v pařížské Invalidovně). Je to sice časově náročnější moučník, ale pro slavnostní příležitosti doporučuji vyzkoušet. Uvádím zde popis na velikost dortové formy o průměru 24 cm. Pokud se rozhodnete připravit moučník pro větší společnost, můžete ho udělat na velikost plechu jako řezy tak, jak zobrazuji za fotografiích. Pak počítejte s přibližně 3-násobným množstvím surovin a přibližně čtyřiceti porcemi řezů.

Suroviny:

Těsto:
1 vejce
40 g práškového cukru
40 g hladké mouky
1 lžíce oleje

Náplň:
0,125 l suchého bílého vína
0,125 l pomerančové šťávy
4 lžíce rumu (neměl by to být Tuzemák, ale pravý rum)
150 g mletých mandlí
250 g změklého másla
125 g práškového cukru
5 žloutků
100 g cukrářských piškotů (dlouhých)
1 lžička želatiny
0,4 l šlehačky

Postup:

Na těsto ušleháme vejce s cukrem do světlé krémové hmoty (asi 5 minut) a lehce vmícháme mouku a olej. Vlijeme do dortové formy a pečeme na střední teplotě do zlatohněda asi 15 minut.

Mezitím svaříme bílé víno s pomerančovou šťávou, 2 lžícemi vody a rumem a necháme  vychladnout.

Na krém opražíme mandle a na talíři necháme také vychladnout.

Máslo utřeme do pěny, postupně přidáváme cukr, žloutky a upražené mleté mandle. Dortový korpus vyjmeme z formy, položíme na podnos a formu kolem korpusu opět sevřeme. Povrch dortu potřeme 2 lžícemi krému.

Piškoty namočíme do vychladlé vinné směsi a pak jimi poklademe povrch dortu v jednom směru. Piškoty potřeme krémem a opět poklademe druhou vrstvou namočených piškotů v opačném – na předchozí piškoty v kolmém - směru.

Opět potřeme krémem. Dort přikryjeme a necháme 2 hodiny rozležet. Opatrně uvolníme formu.

Želatinu zahřejeme se 4 lžícemi vody a necháme rozpustit. Ušleháme pevnou šlehačku s dvěma lžícemi cukru a postupně všleháme rozpuštěnou zchladlou želatinu. Třetinu šlehačky naplníme do zdobícího sáčku. Zbytkem šlehačky potřeme celý povrch dortu. Nakonec ozdobíme šlehačkovými pusinkami a posypeme praženými drcenými mandlemi nebo mandlovými hoblinkami.


Upozornění:
Se šlehačkou pracujeme co nejrychleji, aby nám díky želatině neztuhla dříve než na dortu. Hodně štěstí!

 

Elena

Reklama