Chrudimské noviny SACHER DORT

Dnes: 18°C
Zítra: 26°C
Pozítří: 24°C

SACHER DORT

Co kuchařka, to recept na tzv.pravý Sacherův dort. Tuto koláčovou směs s čokoládou vytvořil v roce 1832 tehdy šestnáctiletý Franz Sacher ve druhém učňovském ročníku na dvoře knížete Metternicha. Metternich dal příkaz šéfkuchaři, aby připravil nějakou specialitu pro výjimečné hosty. Šéfkuchař byl ale právě nemocný, a tak se rozkaz dostal až k Franzovi Sacherovi a ten si vymyslel dort. Jeho syn vylepšil pak tuto znamenitou pochoutku čokoládovou polevou a meruňkovou marmeládou během svých učňovských let u císařského a královského dvorního cukráře Demela. Dnes existuje v mnoha variantách. Nabízím nyní recept, který zvládne i méně zkušená kuchařka s velmi zdařilým výsledkem a troufám si tvrdit, že s tím z 19. století se může směle srovnávat.

Suroviny:

 

150 g hořké čokolády
125 g másla
5 vajíček
125 g cukru
špetka soli
50 g hrubé mouky
50 g škrobové moučky
lžička prášku do pečiva
50 g mletých mandlí
půl lusku vanilkového lusku
200 g meruňkové marmelády
200 g hořké čokoládové polevy

a

 

Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Oddělíme bílky a žloutky. Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Z bílků a soli ušleháme pevný sníh.Mouku smísíme se škrobovou moučkou, práškem do pečiva, mletými mandlemi, práškem do pečiva a s vyškrábanou vanilkovou dření. Spolu se sněhem z bílků a trochu zchladlou čokoládovo-máslovou směsí jí vmícháme do žloutkové hmoty. Troubu předehřejme na 180°C. Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto vlijeme do formy a pečeme na spodní příčce cca 40 minut. (Jakmile ucítíte vůni těsta, vyzkoušejte špejlí, zda je již těsto propečené. Pokud ano, vyjměte jej z trouby. Pokud dort přepečete, bude těsto suché a drobivé a nevyhnete se nahořklé chuti. Každá trouba peče jinak a toto je klíčový moment, kdy se dort může pokazit.) Dort vyndáme a necháme 15 minut odpočívat.

a

 

Po té rozřízneme dortovým nožem na 2 poloviny. Za stálého míchání zahřejme marmeládu a potřeme jí rozříznutý dort. Obě půlky opět na sebe položíme tak, jak původně ležely. Rozpustíme polevu, přelijeme přes dort a naznačíme 12 dílků. Můžeme ozdobit šlehačkou, popřípadě šlehačku přidat i na každý kousek na dezertní talířek.

 

a

 

Elena

Reklama