Chrudimské noviny ŠVARCVALDSKÝ DORT

Dnes: 22°C
Zítra: 22°C
Pozítří: 23°C

ŠVARCVALDSKÝ DORT

Jedním z klasických dortů je bezpochyby švarcvaldský dort. Jeho typickým znakem je lehké čokoládové těsto proložené kompotovými višněmi a zahrnuté bohatou dávkou ztužené šlehačky. Můj recept je skutečně německého původu a pokud dodržíte postup, můžu slíbit zaručený úspěch. Jediné upozornění nakonec: používejte vlastní čerstvou strouhanku. Pokud ji zakoupíte v obchodě, může být těsto vysušené a drobivé, jelikož ne vždy je ta kupovaná pouze z bílého kvalitního pečiva.

SUROVINY:

Těsto:

100 g hořké čokolády
150 g změklého másla
150 g cukru
4 vajíčka
1 vanilkový cukr
50 g mletých mandlí
50 g hrubé mouky
50 g kukuřičného škrobu
50 g strouhanky
1 prášek do pečiva

Náplň:

4 lžíce višňové šťávy z kompotu
2 lžičky želatiny
500 g kompotovaných višní
0,6 l šlehačky
2 lžíce cukru

Postup:

Čokoládu rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Máslo utřeme do pěny s cukrem a vanilkovým cukrem. Oddělíme žloutky a bílky. Mandle smísíme s moukou, škrobovou moučkou, strouhankou a práškem do pečiva. Do máslové hmoty vmícháme žloutky a tekutou čokoládu. Ušleháme pevný sníh z bílků a spolu s moučnou směsí vmícháme do žloutkové hmoty. Těsto nalijeme do formy.

a

 

Troubu předehřejeme na 180°C. Dort pečeme 45 minut na spodní příčce, pak ho necháme aspoň 3 hodiny odpočívat. Višně přecedíme přes síto a necháme odkapat. Dort dvakrát rozřízneme, pokapeme višňovou vodou a spodní část poklademe višněmi.

a

 

Namočíme želatinu v troše vody, na mírném ohni rozpustíme a necháme zchladnout. Ušleháme pevnou šlehačku s cukrem a po lžících přidáváme želatinu. Šlehačkou pak potřeme vrstvu dortu s višněmi.

a

 

Všechny vrstvy dortu takto poklademe višněmi a potřeme šlehačkou a složíme.

a

Povrch potřeme a ozdobíme šlehačkou, dozdobit můžeme čokoládou, višněmi a dalšími dekory dle chuti a příležitosti.

Tip:

Na patrový dort jsem použila dvojnásobné množství, přičemž jsem spodní díl udělala na velikost cca 30 cm. Se šlehačkou pracujeme rychle nebo si ji rozdělíme na části a želatinu vmícháváme vždy jen do té, se kterou budeme právě pracovat. Mohlo by se nám totiž stát, že nám šlehačka ztuhne dříve, než ji na dort naneseme. Pak už by se dala jen krájet:-)

 

a

 

Elena

Reklama