Chrudimské noviny VDOLKY

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

VDOLKY

Ještě v nedávných dobách před 20 lety bylo možno sehnat čerstvé pečivo pouze 2x týdně. Proto maminka i babička často dělávaly vdolky. Ty se pak jedly náhradou za housky. Dědeček, tatínek i brácha si dělávali lámandu – bílá káva z melty ve velikém ¾ litrovém hrníčku a do ní nalámaný vdolek. Jindy se rozřízl a promazal máslem, často se vkládalo třeba i uzené maso. Nejlepší je ale čerstvý bez ničeho nebo pouze promazaný máslem.

Suroviny:

¼ kg hladké mouky
¼ kg polohrubé mouky (kdo by chtěl zdravější variantu, může přidat i celozrnnou mouku, těsto je pak ale sušší a
drobivější)
1 sáček sušeného droždí na 0,5 kg mouky
½ lžičky soli
30 g másla
20 g sádla
30g oleje
asi ½ l mléka
2 žloutky

Postup je stejný jako u buchet:

Mouku smícháme a dvakrát prosejeme přes síto do mísy, přidáme sušené droždí (kdo je zvyklý na kvásek použije asi 20 g droždí, cukr, vlažné mléko a trochu mouky a po promíchání nechá na teple vzejít. Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou a dál pokračujeme dle postupu), sůl a žloutky.

a

V menším rendlíku rozpustíme máslo a sádlo, přidáme olej a mléko a zahřejeme na teplotu asi 40°C - vlažné. Po té postupně přilíváme do důlku ke žloutkům a zapracováváme vařečkou, znovu přilijeme a zapracujeme další mouku a takto pokračujeme, až vznikne středně husté těsto. Dle potřeby můžeme přidat další vlažné mléko. Vypracujeme těsto vařečkou přibližně 10 - 15 minut do té doby, než začne tvořit občasné bubliny. Potom těsto upravíme v míse na bochánek tak, aby nebylo nalepené na okrajích a neosychalo, mírně zaprášíme moukou proti oschnutí, zakryjeme čistou utěrkou a necháme ne teplém místě kynout. Vykynuté těsto by mělo mít 2 - 3 x větší objem.

a

Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící bochánky, které mírně pomoučíme a v ruce zpracujeme na kulatý tvar. Klademe na máslem vymazaný plech s mezerami asi 2 - 3 cm. Na teplém místě zakryté utěrkou necháme ještě na plechu vykynout, po té mašlujeme rozšlehaným vejcem (stačí i samotný bílek) a sypeme mákem, kmínem, seznamem, hrubou solí - dle Vaší obliby. V troubě vyhřáté na 160°C pečeme dohněda asi 20 minut. Po vyjmutí potřeme máslem a necháme zchladnout.

Pokud chceme plést houstičky, vylijeme vykynuté těsto na pomoučený vál a rozválíme na sílu asi 0,5 cm. Rozkrájíme na pravidelné proužky a pleteme jako cop ze 3 pruhů. Vložíme na máslem vymazaný plech a postupujme dál stejně jako u bochánků.

V některých krajích se do těsta vmíchá nakrouhané syrové zelí nebo zelí kysané (zelníky), nebo drobné škvarky nebo osmažená cibulka. Krajových variant bude určitě více - čím méně měli dříve lidé prostředků, tím tvořivější a nápaditější byly jejich produkty.

a

 

Elena

Reklama