Chrudimské noviny Josef Káles mladší: Rozpočet jsme nepodpořili, protože vedení radnice, které ho sestavovalo, není legitimní

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Josef Káles mladší: Rozpočet jsme nepodpořili, protože vedení radnice, které ho sestavovalo, není legitimní

Chrudim - Jedinou stranou, která už tradičně nepodpořila rozpočet města na další rok, byla na posledním zasedání městského zastupitelstva Strana svobodných občanů reprezentovaná Petrem Lichtenbergem a Josefem Kálesem mladším. Oba jmenovaní kritizují přitom především údajnou nelegitimnost současného vedení města, které rozpočet připravovalo a z jejich pohledu některé zbytečné výdaje.

Kritika městských financí je prakticky jediným tématem, kterému se Svobodní při zasedání městského zastupitelstva věnují. Pravidelně se tak dostávají do sporu s doposud úřadujícím neuvolněným místostarostou Jaroslavem Trávníčkem (ČSSD), který má právě městské finance ve své gesci a na rozdíl od obou zastupitelů Svobodných je ekonom. Trávníček jejich výtky odmítá jako neopodstatněné a dokonce je považuje za extrémní. Není to přitom poprvé, co jsou členové Svobodných označováni sociálními demokraty za extremisty. Právě údajný extremismus jednoho z členů Svobodných, Josefa Lebdušky, je příčinou toho, proč se socialisté tak kategoricky brání jeho účasti v jakémkoliv výboru nebo komisi města. Naposledy se to projevilo při pondělním zasedání městského zastupitelstva, kde Lebduška nebyl zvolen za člena finančního výboru.

Co tedy Svobodným konkrétně vadí na novém rozpočtu? „Objevují se v něm i poměrně nesmyslné výdaje. Jedná se například o vybudování bigboardu na obchvatu města za více než 400 tisíc korun,  projekt Zdravé město, restaurování soch, znalecké posudky a další práce pro Muzeum barokních soch, nákup uměleckých děl pro radnici, tématické konference, 3D model města nebo například laserový měřič rychlosti,“ tvrdí nejmladší člen městského zastupitelstva Josef Káles. Byl to právě on, kdo při pondělním zasedání využil každé volné chvilky v jednání a trávil čas v diskusi se svým otcem a Josefem Lebduškou, kteří seděli v místech vyhrazených pro veřejnost. „Je třeba nejprve ustanovit novou městskou radu, která podle svého programového prohlášení připraví městský rozpočet. Rozpočtové provizorium není žádná tragédie. Město nemůže čerpat dotace a vyhlašovat výběrová řízení, přechází tak do udržovacího režimu, ale naopak ušetří na výdajích. V této souvislosti je třeba zmínit aktuální situaci v Hlinsku, kde nově zvolené vedení podpořilo rozpočtové provizorium, aby připravilo návrh rozpočtu podle svého programu. To by nemělo trvat déle než do poloviny měsíce února,“ tvrdí čerstvě vystudovaný politolog Káles.

Jsou to přitom právě Svobodní a Málkovci (Koalice pro Chrudim), kdo nesou podle některých největší vinu na tom, že se koalice, v níž měli podíl, v minulosti rozpadla. A v současnosti se jim přitom nelíbí rozpočet, který je podle jejich požadavku koncipován jako vyrovnaný. „Dalším důvodem je jistojistě i to, že současná menšinová koalice SNK-ED, ČSSD a ODS s námi o rozpočtu ani nejednala a nežádala o jeho podporu. Ocenili jsme možnost, ptát se na dotazy na semináři o rozpočtu, ale to byl už návrh rozpočtu představen. To nás velmi mrzí a od menšinové rady bychom očekávali jiný, konstruktivnější přístup. Vážíme si práce úředníků, kteří dali rozpočet dohromady, zejména práce paní Vránové, nicméně i přesto jsme nemohli návrh rozpočtu v této podobě a za takových podmínek podpořit,“ uzavírá Josef Káles.

red

Reklama

Obrázek uživatele Jiří
#2414 Jiří 18. Prosinec 2014 - 17:41
Rozpočet města neni vyrovnaný ani náhodou. Je totiž silně nadsazený v oblasti příjmů. A hlavně, je postaven dle priorit stávající koalice a proto se divím, že ostatní, kromě Svobodných pro něj zvedli ruku. Asi se dali koupit za 30 stříbrných slíbených na údržbu areálu letního kina. Jinak se Svobodným ani nedivím, že se do koalice s ČSSD, ODS a Řezníčkovci nikterak nehrnou. Vždyť to byli právě oni, kdo Svobodným sliboval rovnoprávné postaveni a pak si vše tvořili bez Svobodných. Vzpomínám například, jak Svobodní chtěli program o nezadlužování města, předložili ho na jednání zastupitelstva a Čechlovský, Řezníček a Trávníček místo toho schválili program o zadlužování města. Hlavné aby bylo možno cpát městské penize do fotbalistů - Čechlovský a hokejistů - Řezníček. Takže Svobodni vydržte a příště těch mandátů budete mít daleko víc.
Obrázek uživatele jetozver
#2425 jetozver 21. Prosinec 2014 - 16:53
Na www i v chytrych knihach jsem nasel ze legitimni je :právně uznávaný, zákonný, založený na zákonném oprávnění. Pokud je to spravne, tak by pan Kales mel jit zrejme podat trestni oznameni, protoze pak je nase radnice nezakonne rizena starym vedenim. Pochybuji, ze se Kudrnacovci , Malkovci a dalsi nechali koupit a prijde mi to dost nefer toto tvrdit. Dle meho nazoru vedi co by rozpoctove provizorium pro mesto znamenalo a zachovali se mestotvorne. Navic je jasne, ze rozpocet lze v mnoha polozkach zmenit v prubehu roku k obrazu jakekoliv koalice, ktera snad do unora vznikne. Svobodni jiste maji pravo rozpocet nepodporit (ostatne tak cinili i v minulosti). Tvrdit, ze nezahajeni realizaci nekterych staveb, neziskavani dotaci a podavani projektu pro prisun penez do kasy mesta take nevadi .......... mi prijde uz hodne mimo misu. Vrchol a vysmech vsem je ale skutecnost nesouhlasu s nakupem noveho radaru pro mestskou policii. Jen prevence mestskych strazniku v oblasti mereni rychlosti snizuje riziko urazu a umrti v Chrudimi. Na takovychto vecech se setrit nema. Jde o zivoty lidi ve meste. Souhlasim se setrenim, ale ne za kazdou cenu a predevsim ne za cenu zdravi ci zivotu chrudimaku.
Obrázek uživatele Lajos
#2426 Lajos 21. Prosinec 2014 - 18:36
Pan Josef Káles ml. by si měl přečíst zákon 128/2000 Sb., o obcích, než začne používat silné výrazy typu "není legitimní". § 102a odst. 1- Rada obce vykonává své pravomoci podle tohoto zákona i po ukončení funkčního období zastupitelstva obce až do zvolení nové rady obce nebo do zvolení starosty obce v případě, že se rada obce nevolí (§ 99 odst. 3). § 107 - Dosavadní starosta v období ode dne voleb do zastupitelstva obce do zvolení nového starosty nebo místostarosty vykonává pravomoci starosty podle § 103; v tomto období vykonává své pravomoci též dosavadní místostarosta. Nevykonává-li dosavadní starosta své pravomoci podle věty první, vykonává je dosavadní místostarosta, a je-li dosavadních místostarostů více, ten, kterého přede dnem voleb pověřilo zastupitelstvo obce zastupováním starosty, jinak ten, kterého pověřil dosavadní starosta. Vykonával-li ke dni voleb pravomoci starosty člen zastupitelstva obce podle § 103 odst. 6, použijí se věty první a druhá obdobně. Jinak samozřejmě to zda podpořil či nepodpořil rozpočet, je čistě otázka jeho svědomí k výkonu mandátu a odpovědnosti k voličům a má na tento postoj plné právo...
Obrázek uživatele jetozver
#2427 jetozver 22. Prosinec 2014 - 13:39
;-)
Obrázek uživatele Bob
#2433 Bob 28. Prosinec 2014 - 11:05
Citace: "Právě údajný extremismus jednoho z členů Svobodných, Josefa Lebdušky..." Tak s panem Lebduškou jsem měl před volbama nevyžádaný rozhovor, když my vnucoval letáčky toho jejich spolku. Bylo to na téma Ukrajina. Přišlo mi, že dle p. Lebdušky by bylo nejlepší, aby Rusko obsadilo rovnou celou Ukrajinu. On by pak měl klid na své podnikání na Ukrajině. PS: Jestli to byl p. Lebduška na 100% nevím, se mi nepředstavil. Jenom mi vnucoval svůj pohled na svět a nedal se odbýt!