Chrudimské noviny ITALSKÉ RIZOTO - HOUBOVO-RUKOLOVÉ

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

ITALSKÉ RIZOTO - HOUBOVO-RUKOLOVÉ

Italské rizoto se výrazně liší od toho, na které jsme většinou zvyklí z domova nebo veřejného stravování. Jedná se o krémovou konzistenci slaného rýžového pokrmu, který z běžné dlouhozrnné rýže neuvaříte.  Na italském jídelním lístku ho většinou najdete v části „Prima piatti“ – první chod, u nás se vyskytuje nejčastěji jako příloha k masu či rybě nebo jako samostatné jídlo.


Suroviny:




250 g kulatozrnné rýže na rizoto (např. Arborio)
1 větší cibule
3 lžíce olivového oleje
250 g lesních hub (nebo krémové žampiony)
75 g čerstvé rukoly
¾ l teplého masového vývaru
1 dcl bílého vína
3 lžíce parmezánu
sůl
bílý pepř
2 dkg čerstvého másla


Postup:

Na olivovém oleji orestujeme nasekanou cibuli do sklovita, přidáme na větší kousky pokrájené houby, opět chvilku restujeme.



Vsypeme rýži, promícháme a po pár minutách za stálého míchání přiléváme víno, z něhož se začne odpařovat alkohol.

Jakmile se odpaří, přilijeme 1,5 dcl vývaru a přidáme na třetiny nasekanou rukolu. Promícháme, snížíme plamen na čtvrtinu výkonu, přikryjeme a necháme asi 5 minut dusit.

Po každých 5 minutách promícháme, přilijeme asi 1 dcl teplého vývaru a opět přikryjeme. Celková doba vaření je asi 30-40 minut, dokud není rýže téměř uvařená. Poté vypneme vařič, přisypeme parmezán, bílý pepř, dle chuti dosolíme, přiložíme čerstvé máslo (které nám zjemní chuť pokrmu) a vše dobře promícháme.

Rýži necháme v hrnci odkrytou a občas promícháme. Je to moment, kdy se nám upraví konzistence – rizoto by mělo být krémové, ale pevné, nikoli tekuté. 

Elena

Reklama