Chrudimské noviny

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Všichni to známe – po pečení cukroví či kynutého pečiva většinou zbývají bílky. Upéci a naplnit bílkovou roládu – tedy bezé – s kávovým či jiným krémem trvá půl až tři čtvrtě hodiny. 

Počet komentářů: 0 Číst dál

Kytičky budou asi většině z vás povědomé, jelikož se tradičně vyráběly a vyrábějí ve velkovýrobnách. Jejich chuť však zdaleka nedosahuje kvality domácích. Rozdíl je v použitých surovinách – kvalitní máslo (namísto margarínu), mouka, cukr, vanilka – to jsou zaklínadla jednoduché, ale rafinované chuti kytiček, která vás přinutí vzít si vždy více než jednu…

Počet komentářů: 0 Číst dál

Tento oblíbený a již tradiční dezert můžete dostat v nejedné cukrárně. Pokud máte obavy z jeho přípravy, je to více než snadné a poměrně rychlé. Roláda vás odmění svou lehkostí a jemnou chutí.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Oblíbeným vánočním cukrovím bývají kuličky všech druhů. Většinou se tím řeší nepovedené a polámané zbytky z předchozího pečení. Pokud se vám však vše povedlo, můžete zkusit tuto oblíbenou variantu. Pokud předem nebudete hlásit, že jejich základem jsou tatranky, většině lidí bude chuť povědomě lahodná, ale nerozezná odkud. 

Počet komentářů: 0 Číst dál

Takový jeden kousek jsem ochutnala na Svatováclavských trzích v Krumlově. Chuť mě velice překvapila, a tak jsem vyzvídala, z čeho to je. Paní, která je vyráběla sama, mi pouze sdělila cizrnovou mouku a karob. Pátrala jsem, až jsem našla indické cukroví Besan barfi...

Počet komentářů: 0 Číst dál

Sušenky amerického původu se čím dál častěji objevují na pultech českých obchodů, ale domácí výrobu zatím tolik lidí nevyzkoušelo. Toto je základní recept, který si můžete obměnit dle svých oblíbených surovin. Podle mě by také stačilo méně cukru, takže ti, kteří tolik sladké nemusí, si mohou dávku cukru již předem snížit.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Plněné ořechy patří mezi tradiční vánoční cukroví, které není třeba příliš představovat. Tento recept jsem ráda převzala od své kamarádky, jejíž veškeré cukroví je skvostné, ale ořechy pokaždé někoho překvapí. A protože jsem už párkrát musela recept přepisovat, raději ho zveřejním i pro ty, kteří je ještě neochutnali.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Následující z řady kuliček v sobě obsahují samé nezdravé suroviny – především tuk a cukr a přesto jsou až hříšně dobré. Odtud jejich název. Já jsem jejich recept získala od kamarádky ze Slavonic, která mě jimi uctila k mému svátku. Byl to pro mě naprosto nečekaný zážitek a s vámi se o něj ráda podělím.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Recept na křehké těsto jsem získala od kamarádky Věrky a nadchl mě svou jednoduchostí a křehkostí. Pečivo z tohoto těsta vydrží měkké a čerstvé téměř týden. Zajímavá je i variabilita použití těsta – nejen na slané a sladké varianty, ale můžeme z něj dělat i záviny, kremrole, dokonce ho můžeme použít i na ovocné koláče.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Nejsem velkým příznivcem kandovaného ovoce, ale dýně je ideální neutrální materiál pro využití dalších chutí. Já jsem ji zde obohatila o pikantní chuť – zázvoru a chilli, což se setkalo s bezvýhradně kladnou odezvou všech, kteří ji okusili.

Počet komentářů: 0 Číst dál