Chrudimské noviny

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Každý, kdo má rád sýrovku – zapečený rohlík pokrytý sýrem –, zná ten slastný pocit si utrhnout kousek přebytečného sýra na okraji rohlíku. Recept na sýrové chipsy k vínu mám od kamarádky Milušky, která tímto zázrakem uchvacuje na řadě sešlostí. Vlastní kreativitu můžete uplatnit v kombinaci různých druhů sýrů. Jen sýr s modrou plísní je třeba kombinovat například s eidamem, který není tak slaný. A poslední rada – vhodnější jsou méně tučné sýry nebo jejich kombinace s tučnými.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Dělávala ho moje babička. Jde o celkem rychlou úpravu a obměnu přílohy k masu, pokud se nám brambory, hranolky či bramborová kaše již přejídají. Je vhodný zejména v letním období, kdy klasický majonézový salát není díky horku vhodný a je výrazně hůř stravitelný.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Jáhly patřily ještě před pár desítkami let neodmyslitelně do české kuchyně. K jejich škodě je vytlačila až dovážená rýže. Nemohla je ale nahradit obsahem cenných vitamínů a minerálů, které řadí jáhly na přední místo mezi obilovinami - z minerálních látek zde najdeme hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2...

Počet komentářů: 0 Číst dál

Italské rizoto se výrazně liší od toho, na které jsme většinou zvyklí z domova nebo veřejného stravování. Jedná se o krémovou konzistenci slaného rýžového pokrmu, který z běžné dlouhozrnné rýže neuvaříte.  Na italském jídelním lístku ho většinou najdete v části „Prima piatti“ – první chod, u nás se vyskytuje nejčastěji jako příloha k masu či rybě nebo jako samostatné jídlo.

Počet komentářů: 0 Číst dál

 

Salát či pomazánka z avokáda je tradičním mexickým předkrmem, kde se podává s tortillami. Můžete ho použít na slavnostní jednohubky nebo jako salát k letní večeři s opečeným pečivem.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Upravená rýže po asijském způsobu je vhodnou přílohou, předkrmem či svačinou. Její plnohodnotná a zajímavá chuť snadno uspokojí i menší hlad. Je vhodná nejen k asijským pokrmům, ale velmi dobře se hodí jako příloha například ke grilovaným masům a zelenině.


Počet komentářů: 0 Číst dál

Ribollita je slavná toskánská zimní polévka, která je sama o sobě vydatným jídlem obsahujícím bílý chléb a zeleninu. Existuje mnoho variací, ale hlavními složkami jsou vždy zbytky chleba, fazole canellini, černá kapusta (lacinato) a ostatní zelenina jako například mrkev, celer, brambory a cibule. Název doslova znamená „předvařená“...

Počet komentářů: 0 Číst dál

Pro milovníky pikantních pokrmů nabízím následující recept. Pomazánku jsem ochutnala na Moravě po jednom z náročnějších večerů plného vína. Pokrm mě nadchl nejenom plnou chutí, ale pomohl mi zvládnout i dopoledne, které by bylo mnohem náročnější. Na tehdejší pokrm byly použity Olomoucké tvarůžky (jak jinak v té oblasti), ale lze použít jakýkoli zrající sýr – romadúr, pivní či jiný. Při konzumaci si ale zajistěte, aby pomazánku jedli všichni přítomní, protože ostatní trošku trpí odérem, který je u tohoto jídla nezbytný.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Quiche (kiš) je jeden z moučníků, který si v poslední době získává u nás čím dál větší oblibu. Jde o slaný koláč, jenž proslavila francouzská kuchyně, ale jak jsem se dočetla, ta ho převzala z německého slova „Kuchen“, nicméně anglická kuchyně tento typ pokrmu zná již od 14. století. Koláč se původně vyráběl z chlebového nebo kynutého těsta, nyní je to křehké těsto s náplní zeleninovo-sýrovo-masovou a konzumuje se převážně teplý. Nejznámější je zřejmě Quiche Lorraine. Já dnes nabízím kombinaci dvou potravin, která mě nadchla - hrušky a plísňový sýr.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Zeleninový salát, který zatím nenašel odpůrce, a to díky plné syté chuti a lehkému složení. Lze ho konzumovat s pečivem jako svačinový salát, použít jako salát na chlebíčky nebo ho jíst samotný jen tak pro chuť.

Počet komentářů: 0 Číst dál