Chrudimské noviny

Dnes: 13°C
Zítra: 9°C
Pozítří: 14°C

Řapíkatý celer je afrodisiakum, pomáhá hubnout a účinkuje i proti depresím. Podporuje imunitu, je skvělý při zánětech močových cest. Napomáhá správné funkci dýchacího ústrojí. Obsahuje mimo jiné draslík, vitamín A, vápník a hořčík. Jeho použití je velmi široké – syrový ho jedí například Italové s gorgonzolou, přidává se do polévek a zeleninových jídel. Kamarádka Míša mě nadchla krémovou polévkou.



Počet komentářů: 0 Číst dál

Papriková polévka je u nás poněkud nezvyklá, ale díky sladkosti a vůni paprik je velmi lahodná a věřím, že pokud vyzkoušíte a jste příznivci polévek, rádi ji zařadíte jako obměnu do jídelníčku.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Asi málokterý milovník ředkviček ví, že nať, kterou většinou vyhazujeme, je mnohem cennější než samotná bulva. Obsahuje až 6 krát více vitamínu C než ředkvička samotná, dále vitamín A, B6, hořčík, draslík, fosfor, kyselinu listovou či železo. A co je nejdůležitější – báječně chutná. Až budete mít ředkvičky, zkuste z jejich nati udělat třeba špenát či polévku. Ta osloví zejména ty, kteří mají rádi krémové polévky.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Ribollita je slavná toskánská zimní polévka, která je sama o sobě vydatným jídlem obsahujícím bílý chléb a zeleninu. Existuje mnoho variací, ale hlavními složkami jsou vždy zbytky chleba, fazole canellini, černá kapusta (lacinato) a ostatní zelenina jako například mrkev, celer, brambory a cibule. Název doslova znamená „předvařená“...

Počet komentářů: 0 Číst dál

Jedna z nejstarších polévek, která se v nezměněné podobě připravuje dodnes. Kyselo je polévkou různých oblastí, kde se liší typem přípravy i surovin. Známé je chlumecké kyselo, kam se přidává místo sladké zakysaná smetana a chybí zde houby. V posázavském kyselu se kromě kysané smetany objeví i kopr.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Jednou z nejčastěji vyskytujících se polévek v českých restauracích je česnečka. Existuje mnoho variant této polévky, ale původní českou česnečku neboli oukrop jsem v žádné z restaurací neobdržela. K uvedení tohoto receptu mě vedla jedna zkušenost z tzv.dobré restaurace,...

Počet komentářů: 0 Číst dál

Minestrone je snad nejtypičtější italskou polévkou. Již sám název je jakousi zdrobnělinou slova minestra, což v italštině znamená polévka. Je to druh syté, avšak lehce stravitelné polévky, jejíž obměněnou podobu najdeme v Německu jako Eintopf, či v Rusku jako Boršč, která může nahradit i letní oběd.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Přestože je v Čechách chřest symbolem zahraniční luxusní lahůdky, málokdo ví, že v dobách Rakousko-Uherska byl chřest ve střední Evropě doménou českých pěstitelů na Mělnicku a byl vyhledáván pro svou vynikající kvalitu. Dodáván byl do císařské kuchyně ve Vídni, do Německa i Říma.

Počet komentářů: 0 Číst dál

Kulajda je polévka původem z jižních Čech, kde se ve všech dobách, kdy bylo dobře i zle, vždy nacházely houby a brambory. Je jednoduchá a rychlá, jak prostá jídla bývají. Název tohoto pokrmu zná téměř každý, jak jsem ale zjistila, ne každý zná návod na jeho přípravu. K napsání tohoto receptu mě inspirovaly restaurace, které příležitostně tuto polévku nabízí, ale místo kulajdy podávají v polévkových miskách či talířích koprovou omáčku s vejcem a bramborami.

Počet komentářů: 1 Číst dál


Pravou hrachovku jsem začala dělat, když se nám urodilo neplánovaně tolik hrachu, že jsme ho nestačili čerstvý sníst. Do té doby jsem tuto polévku vařila pouze z pytlíku – sušenou nebo mraženou. O té doby jsem na pytlíkovou už nesáhla.

Počet komentářů: 0 Číst dál