Chrudimské noviny KULAJDA

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

KULAJDA

Kulajda je polévka původem z jižních Čech, kde se ve všech dobách, kdy bylo dobře i zle, vždy nacházely houby a brambory. Je jednoduchá a rychlá, jak prostá jídla bývají. Název tohoto pokrmu zná téměř každý, jak jsem ale zjistila, ne každý zná návod na jeho přípravu. K napsání tohoto receptu mě inspirovaly restaurace, které příležitostně tuto polévku nabízí, ale místo kulajdy podávají v polévkových miskách či talířích koprovou omáčku s vejcem a bramborami.

 

Suroviny:

4 větší brambory
10 ks čerstvých hub (zde jsem zvolila tmavé žampiony, které se svou vůní blíží lesním houbám)
1 l vody
sůl
200 ml zakysané smetany 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
kopr (nejlépe čerstvý, může být i sušený)

a

Brambory a houby očistíme, nakrájíme na větší kostky a v osolené vodě vaříme doměkka.

 

a

Do většího hrníčku vlijeme zakysanou smetanu, kterou jsme mírně zahřáli na vlažnou teplotu. Přidáme mouku a dobře prošleháme (pokud bychom dali zakysanou smetanu studenou, v teplé vodě by se nám srazila).

a

Vmícháme do uvařených brambor s houbami a chvíli povaříme. Nakonec přidáme kopr (není nutný).

 

a

 

 


 

Elena

Reklama

Obrázek uživatele Jokl
#1493 Jokl 3. Prosinec 2013 - 18:25
Tak to je teda fakt. Minulý víkend jsem zašel do Imperialu k panu Pohlreichovi, a přestože mi je tento pán sympatický, kulajdu, kterou jsem si tam dal za téměř 90,- Kč, připomínala octem překyselenou břečku se sušenými houbami. Takže tentokrát ani koprovka ne. Každý by se měl celý život učit, zkuste, pane Pohlreichu, třeba tento recept, ať si neděláte ostudu na maličkostech!