KULAJDA
Kulajda je polévka původem z jižních Čech, kde se ve všech dobách, kdy bylo dobře i zle, vždy nacházely houby a brambory. Je jednoduchá a rychlá, jak prostá jídla bývají. Název tohoto pokrmu zná téměř každý, jak jsem ale zjistila, ne každý zná návod na jeho přípravu. K napsání tohoto receptu mě inspirovaly restaurace, které příležitostně tuto polévku nabízí, ale místo kulajdy podávají v polévkových miskách či talířích koprovou omáčku s vejcem a bramborami.
Suroviny:
4 větší brambory
10 ks čerstvých hub (zde jsem zvolila tmavé žampiony, které se svou vůní blíží lesním houbám)
1 l vody
sůl
200 ml zakysané smetany 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
kopr (nejlépe čerstvý, může být i sušený)
Brambory a houby očistíme, nakrájíme na větší kostky a v osolené vodě vaříme doměkka.
Do většího hrníčku vlijeme zakysanou smetanu, kterou jsme mírně zahřáli na vlažnou teplotu. Přidáme mouku a dobře prošleháme (pokud bychom dali zakysanou smetanu studenou, v teplé vodě by se nám srazila).
Vmícháme do uvařených brambor s houbami a chvíli povaříme. Nakonec přidáme kopr (není nutný).
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.