Chrudimské noviny NEPEČENÝ CHEESECAKE II

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

NEPEČENÝ CHEESECAKE II

Tato varianta cheesecaku využívá stejný recept na hlavní hmotu jako u receptu NEPEČENÝ CHEESECAKE I, ale lze ji použít i jako slavnostní dort. Musíte však počítat alespoň půl dne času navíc, protože si nejprve upečete roládu, kterou naplníte a necháte v chladničce ztuhnout, aby šla krájet na tenké plátky.

SUROVINY:
Roláda:
3 vejce
120 g cukru
80 g hladké mouky
3 lžíce oleje
40 g kakaa

Krém na roládu:
140 g másla
50 g cukru
2 dcl mléka
1/2 pudingového prášku - vanilkového

Tvarohová hmota:
500 g tvarohu (balený)
2 dcl mléka

180-250 g cukru
(částečně lze nahradit marmeládou - jahoda, borůvka a jiné)
citrónová šťáva z ½ citrónu
0,5 l šlehačky
4 balení (po 20g) mleté želatiny
2,5 dcl horké vody na želatinu

POSTUP:
Roláda:
Celá vejce šleháme spolu s cukrem do husté hmoty. Jakmile ztrojnásobí svůj objem, pomalu metlou zašleháme mouku s kakaem a olejem. Na plech vložíme dvojitý alobal a vytvoříme jím okraje, aby vznikla pečící plocha o velikosti 30x22 cm. Na alobal vlijeme těsto a pečeme přibližně 8-10 minut, aby těsto nelepilo, ale na krajích netvrdlo. Mezitím si uvaříme pudingovou hmotu na nastavení krému z 2 dcl mléka a 1 pudingového prášku. Puding vychladíme ve studené vodě.
Upečené těsto na roládu necháme téměř zchladnout. Z ještě chladného těsta opatrně sloupneme alobal, který ale na těsto vrátíme a opatrně zarolujeme podle delší strany.



Změklé máslo ušleháme s cukrem do hladké pěny a po lžících přidáváme pudingovou hmotu (hustotu krému musíme odhadnout, abychom nedali pudingu příliš mnoho a krém se nesrazil. Rozbalíme roládu, potřeme krémem a zarolujeme. Zabalíme do alobalu a necháme v chladničce ztuhnout několik hodin. 

Připravíme si větší mísu, kterou vyložíme potravinou folií nebo alobalem. Vychladlou roládu nakrájíme na 1 cm silné plátky a mísu jím vyložíme. Pak začneme připravovat náplň.

Náplň:
Ušleháme tvaroh s mlékem, cukrem a citrónovou šťávou do hladké hmoty. Vychlazenou šlehačku ušleháme dotuha. Jelikož želatina v kontaktu se studeným tvarohem rychle tuhne, můžeme si tvaroh mírně přihřát ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě. Ve velké míse smícháme tvarohovou směs se želatinou a ušlehanou šlehačkou. Vše dobře, ale rychle promícháme velkou metlou a okamžitě vlijeme do mísy na nakrájené vyrovnané rolády. Povrch můžeme pokrýt rovněž roládami, pokud jich máme dost nebo cukrářskými piškoty. Přikryjeme a necháme zchladnout nejlépe do druhého dne v chladničce. Mísu se ztuhlým dortem přiklopíme podnosem a otočíme dnem vzhůru. Opatrně sloupneme folii.

Elena

Reklama