Chrudimské noviny BORŠČ

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

BORŠČ

 

Recept od rodilé Rusky, i když, jak jsem zjistila, co Rus, to jiný recept

Suroviny:

40 dkg vepřové plece a předního hovězího masa
20 dkg uzené kýty
2 cibule
4 kuličky nového koření
6 kuliček černého pepře
2 bobkové listy
1,5 l vody
3 dkg másla
sůl
2 větší červené řepy
3 brambory
3 mrkve
¼ hlávky bílého zelí
rajčatový protlak nebo pasírovaná rajčata
jíška nebo 1 lžíce hladké mouky rozmíchané v malém množství vody

Postup:

a

Na másle usmažíme nakrájenou cibuli do sklovita, přidáme maso pokrájené na menší kostky a uzené maso. Orestujeme, přidáme koření (požívám na něj papírový čajový filtr), zalijeme vodou a osolíme. V tlakovém hrnci povaříme asi 30 – 40 minut.

 a

Mezitím si dáme do trouby rozpéci červenou řepu – asi 45 minut – doměkka

a

Řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky, na kostičky rozkrájíme mrkev a brambory a vše přidáme do hrnce s uvařeným masem. (v originálním receptu se mrkev krájí na nudličky a podusí na másle – na chuti je to znát, ale je to potom zbytečně tučné).

a

Najemno nakrájíme bílé zelí a rovněž přidáme do hrnce.

a

Dle potřeby přidáme vodu. Vše vaříme až téměř doměkka. Přidáme rajský protlak nebo pasírovaná rajčata, povaříme a vyndáme koření.

a

Přidáme asi 2 lžíce jíšky, dietnější je zahustit boršč rozkvedlanou moukou v malém množství vody a vlít do vařícího se boršče. Dle chuti dosolíme. Nejlépe je podávat boršč až druhý den, kdy se jednotlivé chutě propojí. Na talíři  přidáme doprostřed kysanou smetanu.

a

 

Elena

Reklama