ČESNEKOVÝ OCET
Česnekový ocet jsem poprvé ochutnala ve vietnamské restauraci k dochucení hovězího vývaru. Po počátečním zdráhání jsem ho nakonec použila a byla překvapená, jak výtečnou chuť tato kombinace vytvořila. V obchodě jsem ho nenašla, a tak jsem nakonec byla úspěšná v léčitelských radách na webu. Kromě vynikající chuti má tato potravina překvapivě skvělé účinky na zdraví.
 
 Suroviny:
4 větší hlavičky česneku, což odpovídá 250 g oloupaných stroužků
 1 l přírodně kvašeného jablečného octa
 
 Postup:
 
 Oloupané stroužky česneku prolisujeme nebo nasekáme v elektrickém sekáčku na maso.

 Přendáme do větší nádoby a zalijeme octem. Uzavřeme a necháme stát při pokojové teplotě 14 dní. 
Po jednom týdnu pravidelného promícháváni klesne česneková drť ke dnu. I další týden denně 2 - 3 krát lahev promícháme.
Po 14 dnech ocet slijeme slijeme přes husté síto či plátno do skleněných nádob a uzavřeme.

 
 Použití:
 Pro gastronomické účely ho ještě zředíme 1:1 s kvašeným jablečným octem. Poté ho můžeme přidávat do vývarových polévek, zálivek na salát, marinád na maso. Výtečně chutná, pokud jím pokapeme nakládaný hermelín.
 Neředěný ocet má vynikající léčebné účinky: velmi se doporučuje lidem, co mají zvýšený cholesterol, navíc zlepšuje trávení a urychluje metabolismus, takže může být užitečným doplňkem různých diet. Pravidelná konzumace (stačí, i když si ho budeme denně přidávat do nějakého salátu) zvyšuje imunitu organismu a účinkuje také jako lék ve chvíli, kdy cítíme, že na nás jde nějaká chřipka nebo nachlazení. Pokud zareagujeme dostatečně včas a třikrát denně si dopřejeme polévkovou lžíci (jestliže nemůžeme polknout koncentrovaný česnekový ocet, lze ho i rozmíchat ve sklenici vlažné vody a případně osladit lžičkou kvalitního medu), může se rozvoj nemoci úplně zastavit.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.
 





