Chrudimské noviny CHEESE PIE neboli SÉRNIK

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

CHEESE PIE neboli SÉRNIK

Tento recept jsem získala od svého milého kamaráda Andrewa ze Spojených Států, který prožil několik let v Chrudimi. Já jsem ho na oplátku učila sbírat houby a vařit knedlíky. Jedna známá žijící v polském pohraničí, která tento koláč ode mne ochutnala, ho označila polským názvem Sérnik. Tento moučník překvapí svou nápaditou chutí a pevnou konzistencí. Přestože nepatří mezi nejlevnější, rozhodně doporučuji vyzkoušet.

 

NÁPLŇ:

1 kg krémového sýra typu Lučina (lze částečně nahradit i pomazánkovým máslem)
5 celých vajec
100 g rozinek, sušeného ovoce nebo kokosu – dle chuti (já však nepoužívám nic z toho)
150 g cukru

Kdo má rád, může přidat rum – lépe Key rum než tuzemák

Vše dobře promíchejte dohromady ve velké míse – nejlépe šlehačem.

a

TĚSTO:         

150 g másla
200 g polohrubé nebo hladké mouky (lze zkombinovat nebo částečně nahradit celozrnnou)
1 vanilkový cukr
trochu rumu

a

Vypracujeme těsto, vyložíme s ním dortovou formu i na stranách. Do formy s těstem vlijeme náplň a pečeme asi 45 – 60 minut.

a

Podávejte vychlazené, aby se dal dobře krájet.

a

 

 

Elena

Reklama