CHEESE PIE neboli SÉRNIK
Tento recept jsem získala od svého milého kamaráda Andrewa ze Spojených Států, který prožil několik let v Chrudimi. Já jsem ho na oplátku učila sbírat houby a vařit knedlíky. Jedna známá žijící v polském pohraničí, která tento koláč ode mne ochutnala, ho označila polským názvem Sérnik. Tento moučník překvapí svou nápaditou chutí a pevnou konzistencí. Přestože nepatří mezi nejlevnější, rozhodně doporučuji vyzkoušet.
NÁPLŇ:
1 kg krémového sýra typu Lučina (lze částečně nahradit i pomazánkovým máslem)
5 celých vajec
100 g rozinek, sušeného ovoce nebo kokosu – dle chuti (já však nepoužívám nic z toho)
150 g cukru
Kdo má rád, může přidat rum – lépe Key rum než tuzemák
Vše dobře promíchejte dohromady ve velké míse – nejlépe šlehačem.
TĚSTO:
150 g másla
200 g polohrubé nebo hladké mouky (lze zkombinovat nebo částečně nahradit celozrnnou)
1 vanilkový cukr
trochu rumu
Vypracujeme těsto, vyložíme s ním dortovou formu i na stranách. Do formy s těstem vlijeme náplň a pečeme asi 45 – 60 minut.
Podávejte vychlazené, aby se dal dobře krájet.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.