CIZRNOVÉ CUKROVÍ - NEPEČENÉ
Takový jeden kousek jsem ochutnala na Svatováclavských trzích v Krumlově. Chuť mě velice překvapila, a tak jsem vyzvídala, z čeho to je. Paní, která je vyráběla sama, mi pouze sdělila cizrnovou mouku a karob. Pátrala jsem, až jsem našla indické cukroví Besan barfi...
Trochu jsem ho upravila a vytvořené cukroví dala ochutnat známým. Vesměs bez výjimky se setkalo s velmi kladným ohlasem. Vzhledem k použitým surovinám bych ho módně nazvala proteinová bomba a pravda je, že pouhých pár kousků příjemně zasytí.
SUROVINY:
125 g cizrnové mouky (může být fazolová)
100 ml javorového sirupu (můžete použít i agávový, který sladí 2x více, datlový nebo kombinaci všech)
70 g rozpuštěného másla
skořice, sušený zázvor (jednu kombinaci jsem dělala s kardamomem a chilli)
drcené pražené lískové ořechy
POSTUP:
Cizrnovou mouku pár minut pražíme na nepřilnavé pánvi, dokud se nám lehce nezbarví do světle béžova.
V tu chvíli vmícháme sirup, máslo a koření. Promícháváme, až se nám vše propojí v sypkou směs.
Nakonec přidáme ořechy a znovu promícháme.
Ještě teplé můžeme vsypat do pekáčku či na plech, udusat na jednolitou hmotu a nechat zchladit. Já jsem zvolila silikonové formičky na čokoládové pralinky, které se snadno vyklápějí.
Po zchladnutí rozkrájíme hmotu na menší kostky nebo vyjmeme z formiček, pokud jsme je použily. Cukroví nám při pokojové teplotě neztvrdne ani neoschne.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.