ČOKOLÁDOVÉ COOKIES
Sušenky amerického původu se čím dál častěji objevují na pultech českých obchodů, ale domácí výrobu zatím tolik lidí nevyzkoušelo. Toto je základní recept, který si můžete obměnit dle svých oblíbených surovin. Podle mě by také stačilo méně cukru, takže ti, kteří tolik sladké nemusí, si mohou dávku cukru již předem snížit.
Suroviny:
280 g pšeničné hladké mouky
260 g pšeničné chlebové mouky
1 a 1/4 lžičky sody na pečení
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
1 a 1/2 lžičky mořské soli
280 g másla
280 g třtinového cukru tmavého (s vyšším podílem melasy)
260 g třtinového cukru
2 velká šťastná vejce
2 lžíce vanilkového cukru
250 g kvalitní hořkosladké čokolády (min 60% kakaa)
150 g pekanových ořechů
(mořská sůl na posypání)
Postup
Prosejte do mísy mouky, sodu, prášek do pečiva a sůl. Čokoládu a ořechy si nasekejte na přibližně 0,5 cm kousky.
Ručním mixérem nebo pomocí robotu mixujte máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do jemného krému, přibližně 5-10 minut. Ale krystalky cukru budou stále znát, pouze se směs stane nadýchanější a krémovější.
Přidejte jedno vejce a stále mixujte, další přijde na řadu, až když se první plně spojilo s krémem. Snižte výkon mixéru na minimum a krátce vmíchejte suchou moučnou směs do krému jen tak, aby se vše propojilo.
Ručně vpracujte čokoládu a ořechy. Takto připravené těsto přikryjte potravinářskou fólií a nechte odpočinout v lednici na 24-36 hodin. Také můžete druhý den použít část těsta a další až do 72 hodin. Jen počítejte s tím, že je třeba ho nechat trochu povolit.
Když jste připraveni péci, předehřejte troubu na 180°C. Plech si vyložte pečícím papírem nebo silikonovou podložkou a klaďte na plech kopečky z těsta, přičemž dodržujte větší rozestupy. Já jsem je zde plnila i arašídovým máslem.
Posypte každý pár zrnky soli a pečte 18-20 minut do světle-zlata.
Upečené nechte vychladnout na mřížce. Po vyndání z trouby jsou ještě vláčné, ale po vychladnutí už zkřehnou dokřupava.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.