Chrudimské noviny ČOKOLÁDOVÝ DORT S MALINAMI

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

ČOKOLÁDOVÝ DORT S MALINAMI

Lehký letní moučník, který propojí chuť malin a čokolády, umocní ještě chuť likéru. Avšak není nezbytně nutný a moučník tím na lehkosti a chuti neztratí.


Suroviny:

100 g změklého másla
125 g moučkového cukru
4 vejce
125 g hořké čokolády
150 g mletých ořechů - lískové, vlšské či mandle
100 g polohrubé mouky
3 lžíce kakaa
1/2 prášku do pečiva
500 g čerstvých malin (lze použít i jiné kyselejší drobné ovoce jako červený nebo černý rybíz)
1 dcl sladkého likéru (např. rybízový – Chassis) nebo malinové šťávy
2 lžíce cukru
2 dcl šlehačky
vanilkový cukr

Postup:

Máslo s cukrem utřeme do pěny. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme se špetkou soli pevný sníh. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni (nebo opatrně v mikrovlnce) a se žloutky pomalu vmícháme do máslové hmoty. Mouku smícháme s kakaem práškem do pečiva a oříšky a zlehka vmícháme spolu s bílky do těsta. 




Do vymazané a moukou vysypané dortové formy vlijeme těsto a pečeme na 175°C přibližně 40 minut. Z vychladlého koláče odřízneme tenký plát z povrchu a rozdrobíme do misky.



Dort pokapeme likérem nebo šťávou, narovnáme ovoce a pocukrujeme. Ušleháme pevnou šlehačku s vanilkovým cukrem (můžeme přidat i šlehačkový ztužovat) a navrstvíme na ovoce.



Povrch posypeme rozdrobeným těstem, které jsme oddělili a mírně zmačkneme na šlehačku. V chladu necháme chvíli ztuhnout.

Elena

Reklama