ČOKOLÁDOVÝ DORT
Dort, někdy označovaný jako nugátový, je velmi lahodnou, avšak značně sytou sladkostí. Jeho uspořádání si můžete zvolit sami – představuji variantu s krémem navrch, je však možné dort promazat uvnitř a povrch přelít čokoládou. V obou případech doporučuji na ozdobu neslazenou šlehačku, popřípadě ovoce pro vyvážení chuti.
Suroviny:
Těsto:
3 celá vejce
120 g moučkového cukru
trochu soli
90 g hrubé nebo polohrubé mouky
20 g kakaa
Krém:
3 celá vejce
120 g cukru krupice
30 g kakaa
250 g másla
Postup:
Vychlazená celá vejce vyklepneme do mísy, přidáme, cukr a sůl a šleháme do husté polotuhé pěny. Lehce metlou vmícháme mouku a kakao, vlijeme do vymazané fortové formy (nebo na plech) a pečeme při mírnější teplotě.
Vyzkoušíme špejlí, zda těsto uvnitř nelepí, vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Na náplň vložíme do menšího kastrůlku 3 celá vejce, cukr a kakao, dobře rozšleháme, kastrůlek vložíme do hrnce s horkou vodou.
Teplotu vody udržujeme lehce pod bodem varu a mícháme 7 až 10 minut. Řídká směs začne postupně houstnout. Jakmile nám ve hmotě zůstává stopa po vařečce, vyndáme kastrůlek z vody a necháme vychladnout (urychlit můžeme vložením do studené lázně).
Do mísy vložíme máslo a vyšleháme do měkké hladké hmoty.
Za stálého šlehání přidáváme po větších lžicích vychladlou kakaovou směs.
Krém plníme na těsto nebo na polovinu rozříznutého korpusu a druhou půlkou přiklopíme.
Zdobíme šlehačkou, ovocem, čokoládou dle vlastní chuti.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.