Chrudimské noviny DOMÁCÍ HRACHOVÁ POLÉVKA

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

DOMÁCÍ HRACHOVÁ POLÉVKA


Pravou hrachovku jsem začala dělat, když se nám urodilo neplánovaně tolik hrachu, že jsme ho nestačili čerstvý sníst. Do té doby jsem tuto polévku vařila pouze z pytlíku – sušenou nebo mraženou. O té doby jsem na pytlíkovou už nesáhla.

Suroviny:


450 g čerstvého nebo mraženého hrachu, lze použít i zelený suchý hrách, ale musí se den předem namočit
1 lžička soli
asi 1 l vody, později lze ještě doplnit
máslo a mouku na jíšku
majoránka
1 menší stroužek česneku

Hrách vsypeme do osolené vody a uvaříme doměkka. 2 lžíce uvařeného hrachu si odebereme do hrnečku na potom. Ostatní hrách ve vodě rozmixujeme.

a

V hrnci usmažíme z másla a mouky světlou jíšku, kterou rozředíme asi 1/3 litru horké vody a potom rozšleháme metličkou.

a

Do hrnce s rozředěnou jíškou přecedíme přes síto rozmixovaný hrách a pasírovacím hříbkem (postačí i velká lžíce) protřeme skrz síto. V sítu pak zbudou pouze slupky z hrachu.

a

Přidáme rozetřený nebo prolisovaný česnek a asi 1 lžíci majoránky. Dobře promícháme a za občasného míchání přivedeme k varu. Dle chuti dosolíme a přidáme celý hrách, který jsme si odebrali po uvaření.
Hrachovku podáváme s na másle do zlatova osmaženou na kostičky nakrájenou houskou.

a

 

Elena

Reklama