Chrudimské noviny JEMISTA – PLNĚNÁ RAJČATA A PAPRIKY (Domátes ke Piperiés Yemistés)

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

JEMISTA – PLNĚNÁ RAJČATA A PAPRIKY (Domátes ke Piperiés Yemistés)

Jemista je řecký pokrm a slovo samotné znamená „plněné“. Toto jídlo dostanete v téměř každé řecké restauraci a podává se jako příloha k masu či jako předkrm. Nejlépe je připravit je den předem, suroviny se lépe proleží a pak má teprve pokrm plnohodnotnou chuť.

 

SUROVINY:

6 velkých rajčat

6 paprik

2 cibule

2 lžíce olivového oleje

3 lžíce nadrobno nasekané petrželky

1 lžíce nadrobno nasekané máty

1 lžíce cukru

½ kg rýže

sůl, bílý pepř

2 stroužky česneku

 

Rajčata a papriky omyjeme a ostrým nožem odřízneme asi 1,5 cm pod stopkou tak, aby vzniklo jakési víčko. Z paprik vyjmeme jádřince a očistíme od zbytku jadérek. Z rajčat  malým nožem opatrně vyřízneme dužninu a lžičkou dočistíme.

a
Dužninu pokrájíme na menší kousky a vložíme do misky. Vzniklá „víčka“ si uschováme na pozdější přikrytí. Rýži uvaříme tak, aby nebyla rozvařená ale pevná. Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, když začne zlátnout, přidáme dužninu z rajčat, petrželku, mátu, sůl a pepř a dusíme asi 10 minut. Nakonec přidáme česnek.

a

Podušená rajčata dobře promícháme s rýží a směsí plníme rajčata a papriky, přiklopíme víčky a poklademe na pekáč.

a

Ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 45 minut.

a

 

Elena

Reklama