Chrudimské noviny KANDOVANÁ DÝNĚ

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

KANDOVANÁ DÝNĚ

Nejsem velkým příznivcem kandovaného ovoce, ale dýně je ideální neutrální materiál pro využití dalších chutí. Já jsem ji zde obohatila o pikantní chuť – zázvoru a chilli, což se setkalo s bezvýhradně kladnou odezvou všech, kteří ji okusili.
Suroviny:

3 kg dýně (celková hmotnost neoloupané cca 4 kg)
50 g kyseliny citrónové
1,5 l vody
1,5 l vody
200 g zázvoru
1,5 kg cukru
chilli paprika (množství dle chuti)
kukuřičný škrob na posypání


Postup:

Dýni očistíme a dužninu nakrájíme na kostičky asi 2x2 cm. Z vody a kyseliny citrónové si připravíme nálev, do kterého nakrájenou dýni ponoříme. Necháme máčet 24 hodiny.




Do jiné nádoby připravíme 1,5 l vody a přidáme 1,5 kg cukru. Do tohoto množství nastrouháme nebo na drobné kousky pokrájíme 200 g zázvoru a chilli papričku a převaříme. Zázvor a papričku vyjmeme a vložíme okapanou dýni, kterou jsme vylovili z citrónového nálevu. Přivedeme k varu, povaříme asi 2 minuty a pak necháme v cukerném nálevu 48 hodin.




Po této době vylovíme dýni, necháme okapat a klademe na rošty sušičky (ovoce, ne prádla) nebo na pečící papír na plech a vložíme do vlažné trouby. Sušíme přibližně 24 hodin, přičemž průběžně překládáme pořadí jednotlivých roštů.




Celková doba sušení záleží na velikosti a typu dýně, takže je třeba ke konci zkoušet, kdy je již dílo dokonáno.
Nakonec prosypeme kukuřičným škrobem, přebytečný odklepeme pomocí kuchyňského cedníku nebo síta. Tím od sebe jednotlivé dílky oddělíme, aby se k sobě nelepily.



 

 

Elena

Reklama