MEDOVNÍKOVÉ KULIČKY
Medovník a jeho variace se v posledních letech těší velké oblibě. Tady je další varianta chuti využitá do formy nejen vánočního cukroví. Mezi ostatním cukrovím většinou zaujme svou chutí i mandlí uvnitř.
Suroviny na těsto:
500 g hladké mouky
2 vejce
2 lžičky jedlé sody
60 g rozpuštěného másla
4 velké lžíce medu
200 g cukru moučka
Suroviny na krém:
1 slazené kondenzované mléko
1 máslo
Postup:
Nejprve si (například den předem) připravíme karamelové kondenzované mléko tak, že ho i s neotevřenou plechovkou pomalu vaříme po dobu dvou hodin. Dále ho budeme potřebovat již zchladlé a bez plechovky.
Suroviny na těsto zpracujte dohromady a vyválejte na plech asi ½ cm silnou placku libovolného tvaru.
Pečte na střední teplotě asi 10-15 minut. Nechte vychladnout.
Vychladlé upečené těsto rozdrtíme na jemné drobky (struhadlem, válečkem či mixerem), většinu vysypeme na vál a misku drobečků si necháme na obalení kuliček. Z ostatní drti, kondenzovaného mléka a másla zpracujeme hladké těsto.
Rozdělíme na menší stejnoměrné díly.
Ty vytvarujeme na kuličky, do jejichž středu vložíme oloupané mandle či opražené lískové ořechy.
Nakonec kuličky obalujeme v odložené drti z původního těsta.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.