Chrudimské noviny MEDOVNÍKOVÉ KULIČKY

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

MEDOVNÍKOVÉ KULIČKY

Medovník a jeho variace se v posledních letech těší velké oblibě. Tady je další varianta chuti využitá do formy nejen vánočního cukroví. Mezi ostatním cukrovím většinou zaujme svou chutí i mandlí uvnitř.

Suroviny na těsto:

500 g hladké mouky
2 vejce
2 lžičky jedlé sody
60 g rozpuštěného másla
4 velké lžíce medu
200 g cukru moučka

 Suroviny na krém:

1 slazené kondenzované mléko
1 máslo

Postup:

Nejprve si (například den předem) připravíme karamelové kondenzované mléko tak, že ho i s neotevřenou plechovkou pomalu vaříme po dobu dvou hodin. Dále ho budeme potřebovat již zchladlé a bez plechovky.

Suroviny na těsto zpracujte dohromady a vyválejte na plech asi ½ cm silnou placku libovolného tvaru.


 

Pečte na střední teplotě asi 10-15 minut. Nechte vychladnout.


Vychladlé upečené těsto rozdrtíme na jemné drobky (struhadlem, válečkem či mixerem), většinu vysypeme na vál a misku drobečků si necháme na obalení kuliček. Z ostatní drti, kondenzovaného mléka a másla zpracujeme hladké těsto.
 


Rozdělíme na menší stejnoměrné díly.


Ty vytvarujeme na kuličky, do jejichž středu vložíme oloupané mandle či opražené lískové ořechy.


Nakonec kuličky obalujeme v odložené drti z původního těsta.

Elena

Reklama