MORAVSKÉ KOLÁČE
Moravské koláče se od vázaných liší dvěma náplněmi: jednou uvnitř – nejčastěji tvarohem, ale může se použít i jiná nádivka – a druhou navrchu, kterou tvoří ovoce či povidla posypané drobenkou. Já je nejraději dělám s tvarohem uvnitř a čerstvými jahodami navrchu. Tady je na ně recept.
Suroviny:
¼ kg hladké mouky
¼ kg polohrubé mouky
½ kostky čerstvého droždí
½ lžičky soli
60 g másla
20g oleje
100 g cukru krupice
asi ½ l mléka
2 žloutky
vanilkový cukr
citronová kůra z ½ citronu
Drobenka:
80 g měkkého másla
120 g hrubé nebo polohrubé mouky
120 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
Vše rozmícháme buď prsty, nebo ručním šlehačem.
Postup:
Mouku smícháme a prosejeme přes síto do velké mísy. Do většího hrnečku dáme asi 1 dcl vlažného mléka, čerstvé droždí, 1 lžičku cukru a asi 3 velké lžíce z odvážené mouky. Vše dobře promícháme a necháme vzejít kvásek. Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou, kde jsme předtím v mouce vytvořili uprostřed důlek. Do kvásku přidáme žloutky a citronovou kůru. Máslo vložíme do kastrůlku, rozehřejeme, přidáme olej, mléko, cukr, vanilkový cukr a sůl a vše zahřejeme asi na 40 °C, promícháme a postupně vléváme na kvásek, přičemž zapracováváme okolní mouku, aby postupně vznikalo středně husté těsto. Hustotu těsta můžeme upravit přidáním mouky nebo mléka. Vařečkou dále těsto vypracováváme asi 10 minut. Po té zakryjeme mísu potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout. Kynutí můžeme urychlit ponořením mísy do nádoby s vlažnou vodou. Jakmile těsto zvětší svůj objem asi 2x, připravíme si pomoučený vál a těsto na něj vlijeme. Lehce rozválíme asi na 0,5 cm silný plát , rozkrájíme na pravidelné čtverce, plníme tvarohem a balíme jako buchty.
Pokud si chceme urychlit balení, můžeme ze čtverců vytvarovat bochánky a plnit je sáčkem nebo širokou stříkačkou.
Bochánky umístíme na máslem vymazaný plech, poklademe jahodami a sypeme drobenkou.
Plech zakryjeme utěrkou a necháme asi 15-20 minut kynout. Vykynuté koláče vložíme do trouby a pečeme na střední teplotu (asi 170°C) dozlatova.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.