OŘECHOVKA
Ořechový likér není jen chutný nápoj. Má i velmi příznivé účinky pro dobré trávení. Nezralé ořechy se mají sklízet na Svatého Jána, který připadá na 24. června nebo v přibližně v tomto období. Je to čas, kdy jsou ořechy zelené a ještě se u nich netvoří tvrdá skořápka. Používá se zde 40% alkohol, ale samozřejmě chuť záleží na tom, jak hodně kvalitní je. Po několika různých pokusech mi nejlépe vyhovuje bílý třtinový rum, který neovlivní chuť ořechů a jehož neutrální aroma a kvalitní alkohol vytvoří příjemně sladěný výsledek.
SUROVINY:
25 ks čerstvých zelených ořechů
4 hřebíčky
nastrouhaná kůra ze dvou citronů či pomerančů
kousek celé skořice
0,75 l cukrového sirupu (vyrobí se svařením 500 g cukru a 4 dcl vody)
0,75 l 38-40% lihoviny
Postup:
Ořechy umyjeme, rozkrájíme na čtvrtky nebo kolečka a vložíme do lahve se širokým hrdlem.
Přidáme hřebíček, skořici, citrusovou kůru a líh. Láhev uzavřeme a postavíme na slunečné místo.
Takto necháme louhovat 6 týdnů.
Po této době nálev přecedíme. Svaříme cukrový sirup, který necháme vychladnout a následně smícháme s nálevem z ořechů.
Likér lze sice konzumovat ihned, ale se časem kultivuje a získává na jemnosti. Nápoj můžeme pít pro chuť nebo při žaludečních potížích jako lék.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.