OŘECHOVO-BÍLKOVÁ ROLÁDA
Všichni to známe – po pečení cukroví či kynutého pečiva většinou zbývají bílky. Upéci a naplnit bílkovou roládu – tedy bezé – s kávovým či jiným krémem trvá půl až tři čtvrtě hodiny.
Suroviny:
Těsto:
4 bílky
špetka soli
80 g cukru
50 g hladké mouky
50 g mletých ořechů či mandlí
Náplň:
150 g másla
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
2 vrchovaté lžíce cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 dcl silné kávy včetně mletých zrn
Postup:
Předehřejeme troubu na 200°C. Vychlazené bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhé pěny a postupně zašleháváme cukr (může být krupice či moučka). Na pěnu vsypeme mouku a mleté ořechy a zlehka metlou promícháme tak, aby pěna neklesla. Pečící plech vyložíme alobalem a těsto na něj rovnoměrně rozprostřeme. Do vyhřáté trouby vložíme plech s těstem a snížíme teplotu na 160°C. Pečeme krátce mezi 6 a 8 minutami.
Těsto musí být světlé, jen lehce zezlátlé a vláčné. Sejmeme alobal z plechu, aby se dál těsto nedopékalo a neztvrdlo.
Uvaříme 1 dcl silné kávy (1,5 lžičky). Do hrnečku vložíme asi 30 g másla, rozehřejeme, přidáme mouku a 1 lžíci cukru.
Jakmile začne směs pěnit jako jíška, přidáme uvařenou kávu i se sedlinou a promícháme. Zhoustlou směs necháme v chladu vystydnout.
Zbytek másla ušleháme s cukrem do pěny a po lžicích přidáváme zchladlou kávovou směs.
Vychladlé těsto otočíme alobalem nahoru a opatrně ho sloupneme. Pak vrátíme na alobal zpět a pomažeme krémem.
Stočíme do rolády, zabalíme do alobalu a necháme vychladit. Povrch můžeme ozdobit čokoládou či nechat jen jako lehký moučník.
Reklama
- Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.